Mégsem lopta el Észak-Korea az ENSZ segélyeit

Vágólapra másolva!
Semmiféle bizonyítékát nem találta a volt magyar kormányfő, Németh Miklós vezette viszgálóbizottság annak az amerikai állításnak, miszerint Észak-Korea ellopta volna az ENSZ segélyeit. Az amerikai kormány tavaly tett panaszt ez ügyben a világszervezetnél.
Vágólapra másolva!

Nem támasztja alá semmi azt az amerikai állítást, hogy Észak-Korea évekkel ezelőtt elcsente az ENSZ fejlesztési segélyeit - állapította meg a Németh Miklós volt magyar miniszterelnök vezette vizsgálóbizottság. A bizottság semmi jelét nem találta annak, hogy a phenjani kormány dollármilliókat fordított volna saját célra az ENSZ fejlesztési alapjának támogatásából - foglalta össze a jelentést a keddi The New York Times.

Az Egyesült Államok 2007 elején tett panaszt a világszervezetnél amiatt, hogy Észak-Korea visszaélt a pénzekkel, amelyeket a jelentés szerint azonban az előírt célokra használtak fel.

Washington annak idején azt állította, hogy az észak-koreai kormány a szegénység leküzdését célzó segélyprogramok pénzeiből több millió dollárért külföldi ingatlanokat vásárolt, és egy észak-koreai közvetítőnek fizetett, aki fegyvereladásokért volt felelős. Az amerikai vádak nyomán az ENSZ-alap 2007 márciusában felfüggesztette tevékenységét az ázsiai országban.

Mindezek a vádak vagy nagymértékű túlzások, vagy félreértésen alapulnak, vagy néhányuk mögött hátsó szándék húzódik - közölte Kemal Dervis volt török pénzügyminiszter, a fejlesztési program vezetője. Tájékoztatása szerint a bizottság tagjai nem kívánják semmilyen formában kommentálni a jelentést.

A bizottság, - amely 353 oldalas jelentésben ismertette megállapításait - 23 millió dollár felhasználását vizsgálta Észak-Koreában 1999 és 2007 között, de mint kiderült, a fejlesztési program korábbi állításaival megegyező módon, az amerikai vádak alaptalanok voltak.

Arra a kérdésre, hogy az amerikai állításoknak közük lehet-e ahhoz a washingtoni politikai vitához, hogy milyen viszonyt alakítson ki az amerikai kormány a kommunista Észak-Koreával, folytasson-e vele tárgyalásokat, Dervis azt mondta, nem kommentálja az amerikai kormány belső ideológiai vitáit.