Szivárgás miatt leállították a krskói atomerőművet

Vágólapra másolva!
Teljesen leállították a Szlovénia délnyugati részében fekvő krskói atomerőművet, miután hűtőrendszeréből folyadék kezdett szivárogni. A meghibásodás miatt sem Szlovénia, sem Magyarország lakosságára nem volt veszélyben - közölte korábban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az OKF a szlovén társszervtől kapott tájékoztatást az esetről.
Vágólapra másolva!

Szerdán magyar idő szerint 15 óra 7 perckor történt az úgynevezett "üzemi esemény" a szlovéniai Krsko atomerőműben - közölte az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója.

Rónaky József a szlovén nukleáris biztonsági hatóság (SNSA) tájékoztatását ismertette, mely szerint Krskóban kismértékű, az erőmű normál üzemi rendszereivel kompenzálható (2,5 m3/h) mennyiségű primerköri hűtőközegfolyást észleltek. A folyás helye az egyik főkeringtető szivattyú közelében található. Az üzemeltető személyzet este fél nyolcra leállította az erőművet. A leállításig körülbelül 11,2 m3 hűtőközeg került ki a primerkörből.

A leállítás után a reaktor hűtőkörét nyomásmentesítik, így a folyás mértéke folyamatosan csökken. A reaktort a következő néhány nap alatt olyan hőmérsékletre hűtik, hogy a személyzet biztonságosan megállapíthassa a hűtőközegvesztés pontos helyét, és megszüntethesse az úgynevezett tömörtelenséget - tájékoztatott Rónaky József a közeljövő várható történéseiről, majd ő is megerősítette, hogy semmilyen radioaktív kibocsátás nem történt, s ilyen jelenség nem is várható.

Az esemény előzetes besorolása a nemzetközi eseményskála szerint INES 0 - közölte.

A szlovéniai Krsko atomerőművéről szólva a főigazgató kitért arra, hogy az erőmű egyetlen blokkja amerikai (Westinghouse) tervezésű, s nyomottvizes reaktorral üzemel.

Az atomerőmű a szlovén-horvát határ közelében, a magyar határtól 80 kilométerre található. A reaktor elektromos teljesítménye: 664 MW. A reaktort két hűtőkörrel hűtik, amelyekben egy-egy főkeringtető szivattyú és egy-egy álló elrendezésű gőzfejlesztő található.

Az Európai Bizottság szerdán este jelentette be, hogy értesítést kapott Szlovéniából, hogy folyadék szivárog Szlovénia délnyugati részén fekvő krskói atomerőmű fő hűtőrendszeréből. Brüsszel értesítette az EU-tagországokat az incidensről.

A nemzetközi nukleáris eseményeket besorolják az úgynevezett INES-skálán (Internatinal Nuclear Event Scale) szerint, hogy a lakosságot azonnal és összehasonlíthatóan lehessen tájékoztatni az atomerőművek által jelentett események, üzemzavarok és balesetek biztonsági jelentőségéről. Az esemény skálát a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezetének Nukleáris Energia Ügynöksége (OECD Nuclear Energy Agency, NEA) dolgozta ki. A skála üzemzavaroknál három, a baleseteknél négy szintet különböztet meg.

A skála bármely szintjéhez tartozó eseményt jelenteni kell a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) bécsi központjának, valamint más, a helyi és nemzetközi egyezmények által megjelölt szerveknek, az egyes fokozatok szerint előirt időtartamon belül.

Dragutin Mate szlovén belügyminiszter, az uniós bel- és igazságügyi miniszterek luxemburgi ülésére érkezve nyilatkozott az atomerőműről. "Ma reggeli értesüléseim szerint semmi problémás dolog nem történt, a környezet nem szennyeződött. Minden rendben van, a helyzet stabil" - mondta. Szerda este megelőző intézkedésként zárták az atomerőművet.

Szerda késő esti szlovén bejelentés szerint a nukleáris létesítményt leállították, a helyzetet ellenőrzés alatt tartják. Az atomerőmű dolgozóinak, valamint a létesítmény körzetében élőknek nem okozott egészségügyi kárt az eset, környezeti károsodás nem keletkezett.

Magyar közlés szerint a szlovén társszervtől kapott tájékoztatás értelmében úgynevezett nem jelentésköteles meghibásodás történt az atomerőműben: a hűtőcső hibásodott meg. A hibát kijavították, az eset a lakosságra és Magyarországra nem jelentett veszélyt. A krskói atomerőművet a nyolcvanas évek második felében építették, tulajdonosa Szlovénia és a szomszédos Horvátország.