Sárkánygyíkkal küzdöttek az elsodródott búvárok

Vágólapra másolva!
Erős áramlat sodort el öt európai búvárt még csütörtökön Indonéziában. A három nő és két férfi közel fél napig hányódott a hullámokon, majd két éjszakát töltött egy lakatlan szigeten, komodói sárkányokkal hadakozva, mire megmentőik megtalálták őket szombaton. Egy eldugott indonéz nyaralóhelyen pihenik ki fáradalmaikat.
Vágólapra másolva!

Közel két napig tartó megpróbáltatások után menekült meg az az öt búvár, akiknek az indonéziai Bali közelében veszett nyoma múlt hét csütörökön. A három nő és két férfi órákon át sodródtak a tengeren, mire sikerült parta úszniuk egy szigeten, ahol éhes komodói sárkányokkal - a világ legnagyobb gyíkjai - gyűlt meg a bajuk. Szombaton kimerülve, éhesen és napégette testtel találtak rájuk a mentőegységek.

A brit Charlotte Allin, barátja James Manning és vezetőjük, Kath Mitchinson valamint a svéd Helena Nevalainen és a francia Laurent Pinel akkor került bajba, amikor két másik társukkal együtt Bali partjainál, a Komodó nemzeti park közelében merültek. Az öt európai búvárt erős tengeráramlat sodorta el.

Kilenc órán keresztül küzdöttek a hullámok között, mire sikerült partra vergődniük. Előbb többször is megpróbáltak az árral szemben úszni, de nem tudtak partra evickélni egyik szigeten sem, amelyek mellett elsodródtak. Akkor úgy dönöttek, hogy spórolnak erejükkel: összekötötték magukat, és sodródtak az árral. "Nem tudtuk hol vagyunk. Többször megpróbáltunk a szárazföldre evickélni, de túl erős volt az áramlat, és nem sikerült. Körbe-körbe forogtunk" - mondta vasárnap a svéd búvár a francia AFP hírügynökségnek. A francia búvár szerint utolsó erejükkel úsztak partra, amikor megláttak még egy szigetet csütörtökön, az éjszaka közepén.

Ez egy lakatlan sziget, a Rinca volt, ami a komodói sárkányok védett területének számít. Rinca az indonéziai Flores-sziget nyugati partjai közelében fekszik. A búvárok itt töltötték a csütörtök és a péntek éjszakát is. Kagylókat és rákokat ettek, de meggyűlt a bajuk az egyik hatalmasra nőtt gyíkkal, amit övükkel és kövekkel kellett elkergetniük. A svéd búvár ólomövével ütötte a rátámadni próbáló veszélyes hüllőt. "Nagy volt... megpróbálta elkapni a lábamat. Hozzávágtam az ólomövet. Visszajött és beleharapott az övbe, aztán elengedte. Utána még egyszer visszajött" - elevenítette fel a komodói sárkánnyal való találkozást vasárnap.

A mentőegységek végül a merülési helyüktől több mint 30 kilométerrel távolabb találtak rájuk szombat dél körül, miután kiszúrták a parti sziklákra kitett, piros színű, úszást segítő eszközeiket. A mentést több körülmény is nehezítette, például nem volt benzin a mentőrepülőgépben. A rendőrség a helyi halászoktól is segítséget kért. A búvárokat hajóval vitték Floresre, ahol kórházba kerültek. Kiszáradással kezelték őket, és ellátták sebeiket. Még este elmehettek, a Lubuan Bajo-i Paradise bárban ünnepelték meg menekülésüket - írja a brit The Guardian.

A búvárok közül többen tapasztalt merülők. Vezetőjük, Mitchinson férjével közösen régóta visz egy kis búvárvállakozást Floresen, Allin és Manning pedig egy thai szigeten, Ko Phi Phin dolgozik ugyancsak búvároktatóként évek óta. Manning ráadásul korábban a brit hadsereg kommandósa volt, aki "nagyon nyugodtan, és jól kezelte a válsághelyzetet". Az öt búvár közül négyen vasárnap egy eldugott indonéz nyaralóhelyre, Bidadari-szigetre mentek, hogy kipihenjék kalandjaikat.

A térség kis szigetei körüli vizek szépségük révén igen népszerűek a búvárok körében, ám a szigetek közötti csatornákban kialakuló gyors és csalóka áramlatok komoly veszélyt jelentenek.