Kifogott az üzemanyagár a francia haditengerészeten

Vágólapra másolva!
A francia haditengerészet a magas üzemanyagár miatt lemondta három nyári bevetését, köztük egy közös hadgyakorlatot az Egyesült Államokkal - jelentette be hétfőn a haderőnem szóvivője. "Mindegyik gyakorlatunk fontos, de le kellett mondanunk a legkevésbé fontosakat" - mondta Pascal Subtil.
Vágólapra másolva!

Az elmaradó programok közül a legjelentősebb az, amelynek keretében a De Grasse hajó a kábítószer-kereskedelem ellen fellépő amerikai hajókkal együtt haladt volna végig az Egyesült Államok keleti partja mentén. A franciák számára ez a kiképzés része lett volna. A gyakorlatra kijelölt Rafale típusú francia harci gépek mindazonáltal részt vesznek majd a gyakorlaton.

Egy másik elmaradó programban a Le Mistral hajó tiszteletét tette volna Le Havre kikötőjében a július 14-i francia nemzeti ünnepen. Az eredeti terv szerint azután tette volna meg a Le Havre-i kitérőt, hogy segélyszállítmányt vitt a ciklon sújtotta Mianmarba.

A Montcalm fregatt szintén egyenesen visszatér saját kikötőjébe a libanoni missziójából, és nem hajózik el a Fekete-tengerre "erődemonstráció" végett - közölte a haditengerészet.

James Appathurai NATO-szóvivő nem tud arról, hogy a szövetségen belül téma volna az üzemanyagárak emelkedése.