Spanyol fuvarosok tízezrei sztrájkolnak a drága dízel miatt

Vágólapra másolva!
Útblokádokra és utcai demonstrációkra számíthatnak a spanyolok, ahol 90 ezer fuvaros kezdett sztrájkot a drága üzemanyag miatt. Azt követelik, hogy a kormány állapítson meg minimálárat szolgáltatásaikra. A fuvarosokhoz halászok is csatlakoznak.
Vágólapra másolva!

Sok tízezer spanyol fuvaros kezdett sztrájkot a magas dízelolajár miatt. Idén 20 százalékkal emelkedett az üzeanyag ára. Vasárnap éjfélkor 90 ezer sofőr hagyta abba munkáját. A hatóságok arra számítanak, hogy útblokádokat állítanak és tiltakozó megmozdulásokat is szerveznek. Korábban Franciaországban és más uniós országokban is sztrájkoltak a magas üzemanyagárak miatt a fuvarosok. Dél-francaiországi sofőrök a spanyolokkal karöltve várhatóan megbénítják a két ország közötti fő útvonalakat is.

A spanyol fuvarosok azt követelik, hogy a kormány törvényben határozzon meg minimálárat szolgáltatásaikra, és biztosítsa, hogy a szállítási szerződések jobban tükrözzék a szárnyaló üzemanyagárakat.

Spanyolországban a sofőrök többnyire magánvállalkozók, vagy kisebb és közepes vállalkozásokban dolgoznak. A dárguló dízelolaj miatt a spanyol halászok is tiltakoznak, már közülük is sokan sztrájkolnak, de hétfőn várhatóan még többen csatlakoznak a munkabeszüntetéshez és a demonstrációkhoz.