Több túlélőt találtak a felrobbant ukrán bányában

Vágólapra másolva!
Huszonnégy bányászt találtak meg - egyiküket holtan - abban az ukrán bányában, ahol  vasárnap hajnalban hatalmas sújtólégrobbanás történt. Összesen 37 ember volt a tárnában, 13 sorsáról nem tudni semmit. A bánya nem működött, a tárnában egy korábbi vizsgálat által feltárt hiányosságokat javították a robbanásban eltűnt munkások.
Vágólapra másolva!

Élve találtak rá két bányászra abban a donyec-medencei tárnában, ahol vasárnap hajnalban 37-en tűntek el egy hatalmas sújtólégrobbanás nyomán. Az ukrán bányászati felügyelet szerint a két túlélőre 750 méteres mélységben törmelék alatt találtak rá a bányamentők, majd onnan hozták őket a felszínre. A több mint egy nappal a szerencsétlenség bekövetkezte után kimentett két férfi állapotáról azonban egyelőre csak annyit tudni, hogy a bányamentők újjáélesztési és sokk-kezelő csoportja foglalkozik velük. A mélyben egy harmadik bányászt is megtaláltak, ő azonban már nem adott életjelet.

Később 21 bányászra bukkantak a kutatómentők 875 méteres mélységben. Mind a 21-en jólm vannak - közölte az ukrán bányászati felügyelet. Tizenhárom társuk sorsa továbbra sem ismeretes.

A jenakijevói Marx Károly szénbányában vasárnap hajnalban az ukrajnai szénbányászat történetének legnagyobb erejű sújtólégrobbanása volt. Az egykilométeres mélységben történt detonáció ereje a bánya felszíni létesítményeit is megrongálta, három ember a föld felett is égési sérüléseket szenvedett.

A szerencsétlenség vizsgálatát vezető Olekszandr Turcsinov első ukrán miniszterelnök-helyettes szerint a robbanás pillanatában csak az a 37 vájár tartózkodott a mélyben, akik a bányabiztonsági felügyelet ellenőrzése során feltárt hiányosságok elhárításán dolgoztak az Ordzsonyikidzeugol konszern nemrég leállított bányájában. Ha az ellenőrzések nyomán nem állították volna le a kitermelést, a robbanásnak akár több száz áldozata is lehetett volna.