Elfogták Karadzicék negyedik társát

Vágólapra másolva!
Elfogták az utolsó négy szökésben lévő, a hágai nemzetközi törvényszék által háborús bűnökkel vádolt szerb vezető egyikét. Stojan Zupljanin vezető rendőr volt a boszniai szerb államban, tízezrek deportálása és ezrek megölése miatt vádolják háborús bűnökkel. Állítólag a maradék három keresett háborús bűnös - Radovan Karadzic, Ratko Mladic és Goran Hadzic - is elérhető közelségben van a szerb hatóságok számára.
Vágólapra másolva!

Elfogták szerdán Stojan Zupljanin volt boszniai szerb rendőri vezetőt, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által háborús bűnök miatt még körözött négy vádlott egyikét. Bruno Vekaric, a háborús bűnök ügyében ítélkező belgrádi különleges törvényszék szóvivője szerint Zupljanint Belgrád közelében vették őrizetbe szerb rendőrök és a titkosszolgálat ügynökei. A hágai vádlottat a törvényszék belgrádi épületébe hallgatják ki, és várhatóan három napon belül kiadják a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai ENSZ-törvényszéknek.

Olga Kavran, az NT szóvivője szerint még három szökésben lévő vádlott elfogása számít elsőrendű feladatnak: kézre akarják keríteni Radovan Karadzicot, a boszniai szerbek egykori politikai vezetőjét, a boszniai Szerb Köztársaság volt elnökét, Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnokot és Goran Hadzic volt horvátországi szerb vezetőt.

Zupljanint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják. A törvényszék szerint az 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején Banja Luka rendőri vezetőjeként, illetve a boszniai szerb államalakulat magas rangú rendőri tisztségviselőjeként társaival együtt tízezer muzulmán és horvát polgári személyt deportáltak a boszniai szerb területekről, és az általa felügyelt fogolytáborokban, illetve különböző támadásokban további ezrek életét oltották ki. Zupljanin ellen 1999 decemberében emeltek vádat, amelyet a hágai törvényszék 2001-ben hozott nyilvánosságra. Az egykori rendőri vezető azóta bujkál.

Serge Brammertz, az NT főügyésze az ENSZ Biztonsági Tanácsának írott jelentésében pár nappal ezelőtt azt írta, a négy szökésben lévő vádlott elérhető közelségben van a szerb hatóságok számára.

A hágai vádlottak elfogása és kiadása kulcsfontosságú feltétele, hogy a nyugat-balkáni országok szorosabb viszonyt alakíthassanak ki az Európai Unióval (EU). Szerbia a közelmúltban stabilizációs és társulási megállapodást írt alá az EU-val, ám brüsszeli tisztségviselők szerint azt csak akkor fogják alkalmazni, ha előrelépés történik a törvényszékkel való szerb együttműködésben.