Aktakukacok vezették az al-Kaidát Irakban

Vágólapra másolva!
Bürokratákat megszégyenítő gondossággal készítette elő merényleteit és szervezte a toborzásokat az al-Kaida Irakban - derül ki azokból a 2006-os dokumentumokból, amelyek most a CNN birtokába kerültek. Az újoncokat négyhónapos eljárás után választották ki, és ha valaki hazudott, akkor azt megkorbácsolták. Kiderült az is, hogy a szervezet jóval több kivégzést vett videóra, mint amennyit közzétett.
Vágólapra másolva!

Az al-Kaida iraki szárnyának szervezetét, parancsnoki láncolatát és szabályzati rendszerét részletesen leíró dokumentumok jutottak a CNN amerikai hírtelevízió birtokába. A beszámoló szerint az írásos anyagokat és videofelvételeket az iraki al-Kaida al-Anbár tartománybeli főhadiszállásán találta egy, az Egyesült Államokat támogató iraki milícia.

"Fárisz Abu Asszám, a szervezet tartományi vezetőjének aktáira és számítógépeire akadtak rá az amerikai hadsereg oldalán harcoló iraki katonák másfél évvel annak halála után" - írta honlapján a CNN, hozzátéve, hogy az iraki al-Kaidáról szóló anyagokat a katonák adták át az amerikai hadseregnek és a hírtelevíziónak.

"Ez egyfajta teljes fénykép az al-Kaida iraki szárnyáról, abból az időből, amikor a szervezet még ereje teljében volt" - mondta Patrick Driscoll, az amerikai hadsereg bagdadi szóvivője a CNN-ben. A hírtelevízió szerint a dokumentumok között egyebek mellett fizetési jegyzékek vannak több száz felkelő nevével és olyan űrlapok, amelyeket a szervezetbe jelentkezők töltöttek ki. A felvételi rosta négy hónapig tartott, ez alatt a jelöltek tüzetes vizsgálaton estek át. Ha valakiről kiderült, hogy valótlanságot állított, akkor büntetésként megkorbácsolták - mondta a CNN-nek egy korábbi al-Kaida-tag.

A CNN szerint a szervezet nagyon akkurátusan és bürokratikusan járt el. Megőriztek minden dokumentumot: a megsemmisítendő ellenfelek listáját, bebörtönzött tagjainak jegyzékét ítéletükkel együtt és olyan személyek telefonszámát, akik információkat adtak az amerikaiaknak a szunnita lázadókról.

A hírtelevízió összefoglalójában említést tesz az amerikai hadsereg elleni nagyszabású hadműveleti tervről is, amelynek első fázisát 2006 elején léptették életbe, második szakasza három hónappal később kezdődött. Az amerikai erők harcképességének gyengítését szolgáló célpontok "az utánpótlási vonalak, a hidak, a helikopterek és landolási övezeteik" voltak.

A CNN beszámolt mintegy 80 videofelvételről is, többségük túszok lefejezéséről készült, és korábban nem hozták nyilvánosságra az interneten. A hírtelevízió által megkérdezett szakértők szerint a felvételeket azért készítették továbbra is, hogy így bizonyítsák feletteseik felé a kivégzések végrehajtását. A vágatlan videókon időnként láthatók a kivégzők arca is, akik egyébként a nyilvánosságra került felvételeken csuklyát szoktak viselni.