Hajtóvadászat indult az afgán szökött rabok után

Vágólapra másolva!
Üldözőbe vette az afgán hadsereg a koalíciós erőkkel együttműködve a kandahári börtönből pénteken megszökött rabokat. A hadművelet során megöltek több felkelőt, de egyelőre nem bizonyos, voltak-e köztük szökött foglyok.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 15 felkelőt öltek meg az afgán hadsereg és a koalíciós erők katonái Afganisztán déli részén a pénteken megszökött foglyok utáni hajtóvadászatban.Az amerikai csapatok vezette koalíciós haderő vasárnapi tájékoztatója szerint nem bizonyosodott be, hogy a megölt felkelők között vannak kiszabadult börtönfoglyok is. A hadművelet során öt felkelőt fogságba ejtettek.

A tálib lázadók péntek este rohamozták meg Dél-Afganisztán legnagyobb börtönét Kandahár városában. Afgán
hivatalos források szerint az összehangolt támadás során 870 börtönfogoly szökött meg, köztük 390 tálib. Előbb autóba rejtett pokolgépet robbantott fel egy öngyilkos merénylő a börtön kapuja előtt, majd rakétákkal lőtték a támadók az őrszemélyzet körletét, mielőtt megrohamozták volna az épületet. Legalább15 börtönőr halt meg a támadás során.

A NATO hírszerzési, ellenőrzési és felderítési támogatást nyújt a fegyveresek után kutató afgán erőknek - közölte Carlos Branco, a nemzetközi erők (ISAF) szóvivője. Az amerikai erők segítséget nyújtottak a megszöktetett foglyok után kutató afgán katonák Kandahárba szállításához - mondta Christian Patterson, az amerikai haderő századosa.

A börtönből kitört rabok nyomába eredt katonák egy tanyán végeztek a 15 áldozattal. A tanyaépületeket előbb egy légicsapás-hullámmal lerombolták. A helyszínen nagy mennyiségű fegyvert és robbanóanyagot is lefoglaltak.

A NATO véleménye szerint a fogolyszabadítási akció nem gyakorol lényegi vagy hosszan tartó hatást az afganisztáni konfliktusra. A kabuli hatóságok viszont arra figyelmeztettek, hogy a szökött rabok százai erősíthetik a felkelők mozgalmát.

Afganisztánban jelenleg már rekordszámú - 65 ezer - külföldi katona állomásozik, közülük 33 ezer amerikai. Az AP amerikai hírügynökség összesítése szerint az idén több mint 1800 ember vesztette életét az afganisztáni erőszakos cselekményekben.