Összejönnek idegeskedni az EU csúcsdiplomatái

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei Luxemburgban beszélik meg, hogyan kezelhető az uniós pótalkotmány ír elutasása miatt kialakult krízis. Az ír külügyminiszter a feszült hangulatra és néhány kínos kérdésre számíthat. Írországban a nem szavazatok kerültek többségbe a lisszaboni szerződésről szóló népszavazáson, így az nem léphet hatályba.
Vágólapra másolva!

Csalódottság, frusztráció és aggodalom jellemzi a politikai hangulatot az EU-ban a BBC szerint, mióta pénteken az ír népszavazáson a többség elutasította a lisszaboni szerződést. A tagállamok külügyminiszterei hétfőn találkoznak Luxemburgban, ahol többen - például a soros elnök, Szlovénia külügyminisztere, Dimitrij Rupel - ír kollégájuktól, Michael Martintól várnak megoldási javaslatot. A megbeszélés ugyanakkor túl sok konkrét eredménnyel nem kecsegtet. "Nem kérdezünk Michael Martintól semmi konkrétat" - mondta az AFR hírügynökségnek egy uniós diplomata.

Nem mindenki osztozik az ír elutasítás miatti aggodalomban - Vaclav Klaus cseh államfő az alkotmány elutasítását a szabadság és értelem győzelmének nevezete az elitista tervek és az uniós bürökrácia felett. Eddig ő sem írta alá a lisszaboni szerződést.

Nincs egységes álláspontja a visegrádi csoport négy országának a lisszaboni szerződés jövőjéről. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint "nagyon nagy baj történt", aminek valószínűleg az lesz a következménye, hogy az Európai Unió hónapokon, sőt éveken át belső, intézményi kérdésekkel fog foglalkozni a fontosabb, konkrét problémák helyett.

Az unió tagállamainak többsége ugyanakkor egyetért abban, hogy az ír népszavazási eredmény ellenére azoknak az országoknak is az eddigi ütemben kell folytatniuk a szerződés ratifikálását, amelyek eddig nem tették meg. Az uniós szabályozás értelmében mind a huszonhét tagállam egyetértése szükséges az alkotmány elfogadásához , akár egyetlen ország is megvétózhatja a tervezetet. Az alkotmány 2009 január elsején lépett volna hatályba. A csütörtöki brüsszeli uniós csúcstalálkozón már a válságból kivezető út lesz a legfontosabb téma.