A csádi elnök bírálta az Európai Unió katonáit

Vágólapra másolva!
Idriss Deby csádi elnök hétfőn azzal vádolta meg az Európai Uniónak az ország keleti részében állomásozó katonáit, hogy szemet hunynak a több várost is elfoglaló lázadók támadásai felett.
Vágólapra másolva!

Deby azután bírálta éles szavakkal az EU katonai erejét (EUFOR), amely az ENSZ felhatalmazása alapján közel félmillió menekült biztonságára ügyel az ország keleti részében, hogy a lázadók közleményben jelentették be Biltin város elfoglalását.

Ez volt a harmadik város, amelyet a szudáni határ térségéből nyugati irányba előrenyomuló lázadók az utóbbi három napban megtámadtak.

A nemzethez intézett rádióbeszédében a csádi elnök közölte: kormánya védelmet kért a nemzetközi közösségtől és örömmel fogadta a februárban felvonultatott EUFOR-t. Deby meglepetését fejezte ki, hogy az első erőpróbában az európai erő - mint mondta - inkább a támadókkal működik együtt, eltűri a segélymunkások járműveinek eltulajdonítását, élelmiszer- és üzemanyagkészleteik felégetését és "szemet huny a civilek és menekültek módszeres legyilkolása" felett.

Az EUFOR párizsi szóvivője nem kommentálta a csádi elnök beszédét.

Az EUFOR parancsnokai mindig is hangsúlyozták, hogy a több mint 3000 európai katona csak a polgári személyeket védelmezi, és nem avatkozik be a kormányerők és a lázadók közötti konfliktusba.