Szeva bácsi vizsgálati fogságban marad

Vágólapra másolva!
Újabb három hónappal meghosszabbították kedden a Magyarországon Szeva bácsiként ismert Szemjon Mogiljevics vizsgálati fogságát, s egyben a vele együtt őrizetbe vett Vlagyimir Nyekraszovét is - közölték az ügyvédeik.
Vágólapra másolva!

A bíróság döntésável a nyomozó szervek indítványának tett eleget, noha az ügyészség ellenezte az újabb hosszabbítást. A két férfi ügyvédei megfellebbezik a döntést. Mogiljevics ügyvédje korábban egészségügyi okokra hivatkozva kérte védence szabadlábra helyezését.

A két férfit január 24-én vették őrizetbe, majd vádat emeltek ellenük a hivatalos adatok szerint Nyekraszov tulajdonában lévő Arbat-Presztizs kozmetikai üzletlánc 50 millió rubeles adócsalása miatt. Mogiljevics és Nyekraszov külön-külön 50-50 millió rubelt ajánlott fel kaucióként szabadlábra helyezése fejében, de a bíróság ezt sem fogadta el.

Mogiljevics 1946-ban született Kijevben, 1991-1999 között Magyarországon élt, ahol Szeva bácsiként ismerték. Számos nagy értékű gazdasági bűncselekmény miatt évek óta sok ország titkosszolgálata kereste. Bűnözői körökben Oroszországban és külföldön Don Szimeon néven, továbbá a hétarcú emberként, de "eszes Donként" is ismert, mivel a lembergi (Lviv) egyetemen közgazdasági diplomát szerzett. Több állampolgársága van. A nemzetközi körözést az FBI adta ki ellene 2003-ban, mivel az Egyesült Államokban többek között különösen nagy értékű csalással és pénzmosással vádolják.

Az ügyben egyes orosz elemzők belpolitikai kérdést látnak, azt állítván, hogy a Mogiljevics-ügy a legnagyobb csapás, amelyet Dimitrij Medvegyev elnökjelölt és a Gazprom a Vlagyimir Putyin elnök környezetében ténykedő úgynevezett szilovikokra (a fegyveres testületek és titkosszolgálatok képviselőire) mérhetett.