Törvénnyel óvnák meg Berlusconit a börtöntől

Vágólapra másolva!
Az olasz miniszterelnököt támogató képviselők olyan indítvány terjesztettek elő, amellyel Silvio Berlusconi elkerülhetné, hogy a bíróság elítélje pénzügyi visszaélés miatt. Berlusconi és társai ellen 2006-ban indítottak eljárást vesztegetés, csalás és pénzmosás gyanúja miatt.
Vágólapra másolva!

Silvio Berlusconi olasz kormányfőt támogató képviselők "kormányfőmentő" módosító indítványt nyújtottak be hétfőn a bűnözés elleni törvénytervezethez, amelynek révén Berlusconi elkerülhetné, hogy a bíróság bűnösnek találja pénzügyi visszaélés miatt.

A Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) pártszövetség két szenátora az utolsó pillanatban nyújtott be módosítási indítványt, amelynek értelmében egy évre felfüggesztenék a 2002 előtt elkövetett valamennyi bűncselekmény ügyében folyó tárgyalást, kivéve a maffiabűnöket, a munkahelyi baleseteket és a 10 évvel büntethető bűncselekményeket. A honatyák a módosító indítványt azzal indokolták, hogy így a bíróságok a súlyosabb bűncselekményekre összpontosíthatnának.

Berlusconi és több vádlott-társa ellen 2006-ban indítottak eljárást vesztegetés gyanújával, a tizenhárom személyt pénzügyi csalással, mérleghamisítással, pénzmosással és szociális javakkal való visszaéléssel gyanúsítják. A gyanú szerint Berlusconi médiabirodalma, a Mediaset az 1994-1999 közötti időszakban amerikai filmek forgalmazási jogának a megvásárlásakor a vételi árt meghaladó kiadási költségekről tett nyilatkozatot, és így Olaszországban jóval kevesebb adót fizetett be, mint amennyire kötelezett lett volna.

A kormányfőt azzal is gyanúsítják, hogy 600 ezer dollár kenőpénzt fizetett ki a kilencvenes évek végén azért, hogy számára kedvező tanúvallomást tegyenek két perben, amelyek médiabirodalmát érintették. Berlusconi bírálói szerint a módosítási javaslat egy újabb kísérlet a kormányfő médiabirodalma érdekeinek védelmére. Walter Veltroni, a baloldali ellenzék vezetője figyelmeztetett: ha a kabinet továbbra is ebben az irányban halad, kockára teszik a kormánypártok és az ellenzék közötti párbeszédet.

A jobbközép kormány tervei között szerepel, hogy elfogadtassa azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében az öt legfőbb közjogi méltóság, közöttük a kormányfő mentességet élvezzen a bűnügyi eljárás alól. Az indítványt Berlusconi legutóbbi miniszterelnöksége idején, 2003-ban már benyújtották, de alkotmányellenes jellegére hivatkozva akkor elutasították.