Tervezési hibák miatt állt le egy francia atomerőmű építése

Vágólapra másolva!
Biztonsági előírásokra hivatkozva függesztette fel egy új generációs francia atomerőmű építését egy bizottság, amely szerint a tervezésben részt vevő csoport munkatársai több ponton is megszegték a szigorú biztonsági előírásokat. Franciaországban 20 éve ez volt az első atomerőmű, amelynek tervezése kapcsán problémák merültek fel - írja a Financial Times.
Vágólapra másolva!

A francia atomerőművek biztonságáért felelős bizottság (NSA) szerint nem felel meg a nemzetközi biztonsági előírásoknak az az új erőmű, amelyet az ország északi részén, Flamanville mellett kezdtek volna építeni - írja hétfőn a Financial Times. A szervezet ezért arra utasította az ország 58 atomerőművét felügyelő ügynökséget (EDF), hogy függessze fel az új nukleáris létesítmény építésének engedélyét.

Az NSA három hete figyelmeztetett először arra, hogy problémák merültek fel az új létesítmény vasbetonszerkezetének minőségi előírásaival kapcsolatban. Noha korábban úgy tűnt, minden, építési szempontból fontos előírást betartottak, az NSA mégis szigorított korábbi határozatán.

A bizottság elnöke szerint az építés felfüggesztésére azért volt szükség, mert az NSA úgy véli: újra kell gondolni az új generációs, túlnyomásos technológiával üzemeltetett atomerőművek korábban érvényben lévő biztonsági előírásait. André-Claude Lacoste elmondta: a nukleáris létesítmények tervezése teljesen eltér a hagyományos építészetben alkalmazott biztonsági előírásoktól. "Az NSA szerint az új erőmű kivitelezésével megbízott Bouygues tervezői csoport munkatársai által készített tervek biztonsági szempontból több ponton sem felelnek meg a szigorú előírásoknak" - mondta Lacoste, aki szerint speciális, atomerőművek tervezésére szakosodott mérnökcsoportokra lenne szükség.

Az NSA elnöke szerint 20 éve ez volt az első olyan atomerőmű, amelynek tervezésében problémák merültek fel. Lacoste szerint a biztonsági előírásokat minden szempontból be kell tartani, és az építés felfüggesztésével példát szerettek volna statuálni. Az atomerőmű megépítését addig nem engedélyezik, amíg az EDF felül nem vizsgálja az összes, korábban már elfogadott építési tervet.