Irakból lopott műkincseket adott vissza Jordánia

Vágólapra másolva!
Az amerikai beavatkozás után kitört zűrzavarban ellopott műkincseket szolgáltatott vissza Iraknak Jordánia. Az iraki múzeumokból és régészeti lelőhelyekről 15 ezer műkincs tűnt el a háború kezdetén, amelyek közül azóta csak 8500 került elő.
Vágólapra másolva!

Csaknem két és fél ezer olyan műkincset szolgáltatott vissza Jordánia, amelyet Irak öt évvel ezelőtti, amerikai lerohanása után loptak el fosztogatók. A 2466 műtárgyat Maha al-Hatíb jordániai idegenforgalmi miniszter vasárnap Ammánban, ünnepélyes keretek között adta át az illetékes iraki államtitkárnak. Hatíb elmondta, hogy a tárgyakat - köztük aranyérméket és ékszereket - a jordániai vámosok foglalták le, és valamennyi műkincscsempészt őrizetbe vették.

Bagdadi adatok szerint az Irak lerohanását követő zűrzavarban 15 ezer műkincsnek, műtárgynak veszett nyoma a bagdadi Nemzeti Múzeumból, további 32 ezret pedig különféle régészeti lelőhelyekről vittek magukkal a fosztogatók. Az iraki államtitkár szerint azóta csupán közel 8500 tárgy került elő, jóllehet az iraki kormány 3000 dollárral jutalmazza a lopott kincsek visszaszolgáltatóit. Az eltulajdonított tárgyak egy része később Olaszországban, Törökországban, Franciaországban, Iránban, Spanyolországban és az Arab-öböl mentén fekvő országokban bukkant fel.