Kilenc hónapos évért sztrájkolnak a koszovói rabok

Vágólapra másolva!
Éhségsztrájkba kezdett több mint száz rab a legnagyobb koszovói börtönben, hogy mielőbb amnesztiát kaphassanak. A nemrég függetlenné vált Koszovóban még nem fogadták el a kérdést szabályozó törvényt, ezért az igazságügyi miniszter a türelmüket kérte.
Vágólapra másolva!

Több száz rab kezdett éhségsztrájkot Koszovóban, amnesztiát, s a börtönviszonyok javítását követelve. A vasárnap óta éhezők azt akarják, hogy a pristinai parlament azonnal fogadjon el egy amnesztiatörvényt, amelynek alapján a büntetésük kétharmadát letöltöttek rögtön kiszabadulhatnak, a büntetéseket pedig úgy számolják el, hogy kilenc naptári hónap számít egy börtönévnek.

Hétfőn a pristinai tömegtájékoztatási eszközök tele voltak a mobiltelefonon nyilatkozó rabok követeléseivel. A telefonálók kilátásba helyezték, hogy súlyos események történnek Koszovó legnagyobb büntetés-végrehajtási intézményében, a Dubrava nevű börtönben, ha a hatóságok nem teljesítik követeléseiket.

A koszovói igazságügyi minisztérium megkérte a fellázadt rabokat, hogy legyenek türelemmel, mert hamarosan megszületik az amnesztia-törvény, ebben lesz meghatározva, hogy az elnöke miként adhat amnesztiát. Ez eddig a pristinai ENSZ-közigazgatás, az UNMIK vezetőjének hatáskörébe tartozott, s a Koszovó függetlenségét elismert mintegy három tucat államot leszámítva a világ országai máig őt tekintik a legfőbb helyi jogalkalmazónak.