Szomália a világ leginstabilabb országa

Vágólapra másolva!
Az összeomlásra esélyes országok listáját egy olyan ország vezeti, ami valójában már össze is omlott. A Foreign Policy külpolitikai magazin összeállításában Szomália áll az élen, Irak valamelyest javított a helyzetén, Izrael ugyanakkor egyre instabilabb.
Vágólapra másolva!

Szomália a világ leginstabilabb országa a Foreign Policy magazin felmérése szerint. Az amerikai külügyi szaklap tizenkét gazdasági, politikai és katonai szempont alapján évente összeállított listáján két év után adta át Szudán az első helyet az 1991 óta hivatalos kormány nélkül működő Szomáliának.

Szomália igazából nem instabil, hanem már össze is omlott, az országban klánháborúk dúlnak, a part menti vizeken kalózok portyáznak, a menekültek száma pedig drasztikusan nő, csak tavaly 700 ezren menekültek el a fővárosból, Mogadishuból. Az ország megosztott, több helyen befészkelték magukat az ország irányítását korábban átvevő, majd ismét elvesztő radikálisok, máshol hadurak és külföldi katonák uralkodnak, a központi kormánynak gyakorlatilag semmi hatalma nincs.

Az öt leginstabilabb ország közül csak egy nem afrikai , az ötödik helyezett Irak, mely három helyet javított tavalyhoz képest. Jelentős javulásról ezzel együtt sem lehet beszélni Irak kapcsán a Foreign Policy szerint: a négymillió menekült helyzete, a szekták közti erőszak és a közszolgáltatások teljes hiánya szinte változatlan. A tíz legingatagabb ország között Irak és Szomália mellett Szudán, Csád, Zimbabwe, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Afganisztán, Elefántcsontpart, Pakisztán és a Közép-Afrikai Köztársaság szerepel.

Első alkalommal került Izrael a hatvan legkevésbé stabil ország közé, az ötvennyolcadik helyre, Grúzia és Angola mellé. Az indoklás szerint maga Izrael stabil, de nagyban felelős a palesztinok helyzetéért, ráadásul az ország a felszín alatt mélyen megosztott, nem sikerült integrálni az arab lakosságot, és az erőszak is gyakori. Európából Moldova (49.), Fehéroroszország (53.), és Bosznia-Hercegovina (54.) került a hatvan legrosszabbul teljesítő ország közé.

A legnagyobb javulást Elefántcsontpart, Haiti és Libéria produkálta, a legnagyobb mértékben ugyanakkor Bangladesnek romlott a helyzete. Itt a tavaly novemberi ciklon miatt másfél millió ember vált hajléktalanná, ami súlyosan visszavetette az éppen beinduló gazdasági fellendülést is. Bangladeshez hasonlóan Pakisztán helyzete is sokat romlott, miközben mindketten a legtöbb ENSZ-békefenntartót küldő országok közé tartoznak.