Nem végzik ki egy gyerek megerőszakolóját az USA-ban

Vágólapra másolva!
Az amerikai Legfelsőbb Bíróság precedensértékű döntése értelmében nem vethető ki halálbüntetés a gyerekek elleni szexuális erőszak miatt elítéltekre. Az elnökjelöltek bírálják a döntést.
Vágólapra másolva!

Alkotmányellenes halálbüntetést kiróni egy gyereket megerőszakoló bűnözőre az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése szerint. Az Egyesült Államokban összesen két ember ítéltek halálra gyermekek elleni szexuális erőszakért - mindkettőt Louisana államban -, büntetésüket most felfüggesztés nélküli életfogytiglani börtönre változtatták. A Legfelsőbb Bíróság tagjai közül öten szavaztak a halálbüntetés ellen, négyen pedig mellette, így született a precedensértékű döntés: nem róható ki halálbüntetés olyan bűncselekmény esetén, mely nem jár az áldozat halálával.

Ez a harmadik döntés az utóbbi hat évben, mely konkrét korlátokat állít a halálbüntetés alkalmazása elé. 2002-ben a bíróság kimondta, hogy nem lehet kivégezni értelmi fogyatékosokat, 2005-ben pedig a 18 év alatti elkövetők esetében zárta ki a legsúlyosabb ítéletet.

1977-ben volt ugyan egy eset, amelynek során kizárták a halálbüntetést szexuális erőszakkal kapcsolatos ügyben, ám akkor speciális körülmények is felmerültek. Az áldozat 16 éves nő volt, aki azonban már házas volt és egy felnőtt jogi státusával rendelkezett, így nem volt teljesen világos, hogy a tiltás csak a felnőttekkel szembeni erőszak elkövetőire vagy minden erőszakoskodóra vonatkozik. A mostani ügyben 2003-ban ítélték halálra egy louisanai férfit, mert megerőszakolta 8 éves keresztlányát, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba kellett szállítani.

Louisana mellett öt másik állam törvénykezését írta felül a Legfelsőbb Bíróság döntése. A tiltást támogatók egyebek mellett azzal érvelnek, hogy ilyen ügyekben gyakran megbízhatatlanok a tanúk, és mivel gyakran családon belüli erőszakról van szó, a halálbüntetéstől való félelem miatt a családtagok hajlamosabbak lehetnek megvédeni a vádlottat. Az ellenzők ugyanakkor elsősorban a tett súlyával érveltek, közéjük tartozott mindkét amerikai elnökjelölt.

"Mélységesen nyugtalanító, hogy akár egyetlen olyan bíró is van az országban, aki szerint egy gyerek megerőszakolása nem tartozik a leggyalázatosabb bűntettek közé, és nem a legsúlyosabb büntetés jár érte" - mondta a New York Timesnak John McCain republikánus jelölt. A demokrata Barack Obama szerint "olyan súlyú bűncselekményről van szó, melynek esetében hiba az egyértelmű tiltás. Ha az államnak lehetősége lenne egy konkét ügyben, egyértelműen meghatározható körülmények között halálbüntetést kiróni, az önmagában nem sértené az alkotmányt."