Népszavazással távolodna Baszkföld Madridtól

Vágólapra másolva!
Megtarthatják október végén azt a népszavazást Baszkföldön, amely a tartományi kormány szándéka szerint az első lépés lenne az önrendelkezés felé vezető úton. A baszk parlament döntését a spanyol kormány megtámadja az alkotmánybíróságon.
Vágólapra másolva!

A baszk parlament elfogadta pénteken az autonóm kormány elnökének javaslatát, hogy írjanak ki népszavazást a Baszkföld és Spanyolország többi része közötti kapcsolatok jövőjéről. A népszavazás kiírását a madridi központi kormány már akkor alkotmányellenesnek ítélte, amikor a javaslat felmerült. Az október 25-re tervezett népszavazás lényegében Baszkföld önrendelkezéséről szólna egy többlépcsős folyamat végeredményeként.

A baszk parlamenti szavazás nagyon szoros volt, a javaslatot csak 34:33 arányban hagyták jóvá, miközben heten tartózkodtak, egy képviselő pedig nem volt jelen. A döntő szavazatot a Baszkföldi Kommunista Pártnak tulajdonítják, amelyet a szakadár politikája miatt betiltott Batasuna párt örökösének tartanak.

A spanyol miniszterelnök helyettese, María Teresa Fernández de la Vega bejelentette, hogy a kormány megtámadja a döntést az alkotmánybíróságon. José Luos Zapatero Rodríguez miniszterelnök már korábban kijelentette, a baszkok terve olyan út, amely nem vezet sehová.