Az ajatollah embere bírálta Ahmadinezsádot

Vágólapra másolva!
Burkoltan bírálta Ahmadinezsád elnököt Irán legfőbb vallási méltóságának külpolitikai tanácsadója, amiért provokálja a nyugati hatalmakat. A tanácsadó ugyanakkor megismételte, hogy Irán nem hajlandó engedni követelésnek, és nem függeszti fel az urándúsítást.
Vágólapra másolva!

Alig burkolt bírálattal illette Mahmúd Ahmadinezsád elnököt Ali Akbar Velajati, az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetőjének, Ali Hamenei ajtollahnak a külpolitikai tanácsadója, mivel szerinte az elnök provokatív beszédei árthatnak az iráni nukleáris program ügyének. "A (kormányzati) illetékeseknek kerülniük kellene a nem józan, provokatív szlogeneket" - fogalmazott. Bár nem említette Ahmadinezsád nevét, nyilvánvaló volt, hogy az iráni elnökre utal.

"Az 5+1 országok kapva kapnak az efféle (provokatív) beszédek és szlogenek minden szaván. Körültekintőbben kell megszólalnunk a nyilvánosság előtt" - mondta a tanácsadó az Iránnal nukleáris programjáról tárgyaló hatokra (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamára és Németországra) utalva. Ritkán fordul elő, hogy az ajatollah környezetéből nyilvánosan bírálják Ahmadinezsád elnököt.

Velajati az interjúban igyekezett jelentéktelenként feltüntetni az atomprogram miatt Iránra kivetett szankciók hatását, noha elemzők szerint a büntetőintézkedések elijesztik a befektetőket, és valamennyire az iráni vállalkozások is megszenvedik azokat. A közép-keleti állam ugyanakkor a világ negyedik legjelentősebb kőolajkitermelő országa, pénzügyi helyzetére jótékony hatással vannak a rekordmagas olajárak.

A külpolitikai tanácsadó megismételte, hogy Irán nem hajlandó engedni a hatok követelésének, és nem függeszti fel az urándúsítást. Egy amerikai lap múlt havi cikke nyomán felröppent találgatásokra, miszerint Izrael támadást intézhet az iráni atomipari létesítmények ellen, Velajati azt mondta, még egy ilyen esetleges csapás sem állíthatja meg Iránt. "Semmi sem pusztíthatja el (nukleáris) technológiánkat, mert az tudósaink agyában van" - jelentette ki.