57 millió egy másik ember életéért

Vágólapra másolva!
Ház a benne lakó feleségjelölttel, egy homlok, egy idegen teljes élete szörfdeszkástul, telefonszámostul, ellenségestül és Fred, a pók - ilyen ajánlatok bukkannak fel az aukciós portálokon. Egyeseket a pénz, másokat a lázadás vagy az újrakezdés vágya hajt arra, hogy áruba bocsássák testük vagy életük egy darabkáját. Az akció látványos, de az üzlet nem tuti.
Vágólapra másolva!

Négy hálószobás, elegáns floridai ház és szőke, csinos tulajdonosa - ezeket kínálta fel eladásra a múlt héten az interneten egy kétgyerekes, elvált amerikai nő. Deven Trabosh nyolc éve hiába próbál párt találni, és egy éve nem akad vevő a házára. Úgy döntött, hogy összekapcsolja a kettőt: a nyakán maradt ingatlannal együtt saját magát is felajánlotta feleségként annak, aki a legtöbbet ígéri a kombinációért az eBay internetes aukciós portálon. A nő, aki "elveszett hercegnőként" reklámozta magát a hirdetésben, komoly ajánlatot nem, de legalább ötszáz hódolói levelet kapott.

"Nem magamat, szerelmet árulok" - magyarázta Trabosh a The Daily Telegraph-nak, de az eBay üzemeltetői másképp gondolták, és lependerítették ajánlatát a honlapról. A portál szabályzata nem engedélyezi emberi lények, testrészek vagy kapcsolatok áruba bocsátását. A nő nem adta fel, most a Craiglist nevű hasonló oldalon próbálkozik tovább.

Jimmy a csótány és Fred a pók

De az eBay sem minden esetben ilyen szigorú: épp a múlt héten zárult le a licitálás egy összetört szívű ausztrál férfi egész életére. A 44 éves Ian Usher fájdalmas váláson esett át, amikor elhatározta, túlad mindenen, ami a régi életéhez kötötte. Útlevéllel és pénzzel a zsebében újra akart kezdeni mindent elölről.

Meghirdette összes ingó és ingatlan vagyonát: három szobás perthi házát, autóját, Kawasaki motorbiciklijét, nagyképernyős tévéjét, a szörfdeszkáját, a ruháit, az edényeit. A tárgyakhoz hozzácsapta szőnyegbolti eladói állását is. A főnöke megígérte, hogy felveszi két hét próbaidőre azt, aki megvásárolja Usher életét, és ha beválik, akár hosszú távon is számol vele. Ráadásképp a férfi barátait is megörökölhette, aki megnyerte az árverést: "Melanie, Em, Paula, Marty, Baxter, Andy, Karen, Dazz" és a többiek hajlandók találkozni vele, segítenek neki beilleszkedni új környezetébe.

A licitiális június végén egy dollárról kezdődött, a győztes végül körülbelül 57 millió forintnak megfelelő összegért szerezte meg Usher életét. A hirdető kicsit csalódott volt: többre számított, szerinte a háza önmagában drágább volt. Az árverés nyertesének kilétét egyelőre titkolják.

Forrás: alife4sale.com
Ian Usher csak az útlevelét tartja meg

Nem Usher volt az első, aki áruba bocsátotta életét. Először egy John D Freyer nevű amerikainak jutott eszébe hasonló 2001-ben, amikor Iowából visszaköltözött New Yorkba. Minden holmiját meghirdette az eBayen, és miután túladott a tárgyain, útnak indult, és sorra végiglátogatta őket új tulajdonosaiknál, aztán könyvet írt az élményeiből.

Arra is volt már példa, hogy az ingóságokon túl az élete egyéb kellékeit is meghirdette valaki aukción. 2007 januárjában a szintén ausztrál Nicael Holt a nevét, a telefonszámát és a barátait is felajánlotta a ruhái, háromszáz cédéje és a "szép lámpa" mellé, amelyet még exbarátnője vett neki. Bár Holt a hirdetésben bevallotta, hogy élete átvevőjének meg kell küzdenie némi feszültséggel a nemrég történt szakítás miatt, az árusítás okai nála egészen mások voltak, mint Ushernél. A tömegfogyasztás és a pénzimádat ellen akart tiltakozni - állította Holt.

A férfi azt is megígérte, hogy egy négyhetes kurzusban átadja a tudását új énjének: megtanítja szörfözni, sziklát mászni, elárulja hódítási tippjeit, és elmond neki hat darab viccet - azzal a megszorítással, hogyha az illető az ausztrál akcentus oktatását is igényli, akkor csak négy vicc fér bele. Kikötés volt, hogy a licitálás nyertese nem kapja meg Holt diplomáit, jogosítványát, útlevelét és esetleges későbbi örökségét, viszont számolnia kell két ellenséggel. A győztes megtarthatta a Jimmy nevű csótányt a garázsban, Fredet, a pókot és a zöldségágyás kerti törpéjét.

Homlok egymillió dollárért eladó

A testrészek eladását tiltó eBay-szabály azt azért megengedi, hogy reklámozás céljára bocsássák áruba a hirdetők testük egy-egy darabját. Évek óta fel-felbukkannak ilyen hirdetések, jelenleg is akad több belőlük.

"A cége sétáló hirdetése leszek, amíg csak élek" - ígéri egy középkorú férfi, aki a homlokára tetováltatná a győztes cégének nevét vagy logóját. Vállalja, hogy nem takarja el sosem a testreklámot, és hajlandó utazgatni a világban, hogy minél több helyre elvigye az élő hirdetést. Csak annyit kötött ki, hogy a tetoválandó szöveg ne legyen se trágár, se pornográf. A licitálás július 11-ig tart, de még egyetlen ajánlat sem érkezett. A homloknak borsos ára van: egymillió dollárról indul a licit.

Az óvatosabbak csak rövid távon gondolkodnak, ha testrészeik eladásáról van szó. Egy fiatal amerikai fiú is a homlokán adna túl, igaz, csak két hétre. 400 dollár, azaz körülbelül hatvanezer forint a fejében a fiú ráfestene az arcára bármit, amit a győzes kíván, és az adott időszakban minden nap két órán át fel-alá sétálna Denver utcáin. A küldetés teljesítését fényképekkel igazolná. A licitálás július 7-én lejár, de a denveri srác ajánlatára sem harapott még rá senki. Pedig profiként győzködte a potenciális vevőket az eBay-hirdetésben: "A fejem körmérete 63,5 centi, csak a legnagyobb méretű kalap jön rá, szóval jó sok hirdetési felületet tudok biztosítani".

A provokatív alkotásairól elhíresült kortárs belga művészt, Wim Delvoye-t is foglalkoztatta az ember értéktárggyá - műtárggyá alakíthatósága. Teletetoválta egy svájci fiatalember, Tim Steiner testét, majd ellátta az aláírásával a bőrt. A tervei szerint árverésre bocsátja Steinert - az ő beleegyezésével - mint élő műalkotást.