BBC: Moszkva részese volt a Litvinyenko-gyilkosságnak

Vágólapra másolva!
A BBC brit kormányforrásokat idéző hétfői értesülései szerint "nagyon erőteljes jelek" vallanak az orosz államszervezet részességére Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt másfél évvel ezelőtti londoni meggyilkolásában.
Vágólapra másolva!

A BBC televízió esténként sugárzott, Newsnight című politikai hírmagazinjának hétfői adásában elhangzott az is, hogy a brit belső elhárítás, az MI5 tavaly valószínűleg meghiúsított egy másik merényletet, amelyet szintén egy Londonban élő orosz emigráns, Borisz Berezovszkij ellen akart végrehajtani egy orosz ügynök.

A Litvinyenko-gyilkosságról egy név nélkül idézett brit kormányforrás a műsornak azt mondta: Londonnak "nagyon erős meggyőződése", hogy az ügyben "valamilyen mértékig" benne volt az orosz állam.

Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) nyolc éve Londonba dezertált volt alezredesét 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg.

A mérgező anyagot az eddigi vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában. A dezertőr exügynök 2006. november 1-jén teázott két orosszal az amerikai nagykövetség közvetlen közelében lévő elegáns szállodában; később a személyzet több tagjának szervezetében is kimutatták sugárzó izotóp nyomait.

A Scotland Yard számára eddig sem volt kétséges, hogy a gyilkosság elkövetője orosz: a londoni rendőrség szerint egyértelműen bizonyosságot nyert, hogy Litvinyenko egyik teapartnere és volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj a tettes.

Az azonban most hangzott el első ízben brit kormányforrásból, hogy a hivatalos London közvetlenül az orosz kormány tevőleges részességét feltételezi.