A Nagy Prófétával fricskázza kritikusait Irán

Vágólapra másolva!
Kilenc rakétát, köztük egy Izraelt is elérni képes ballisztikus fegyvert tesztelt szerda reggel Irán. Az atomprogramja miatt folyamatosan kritizált ország a "Nagy Próféta III" nevű hadgyakorlat részeként végrehajtott teszttel jelezte: készen áll arra, hogy visszavágjon, ha megtámadnák.
Vágólapra másolva!

Saját állítása szerint a Sahab-3 ballisztikus rakéta egy új verzióját tesztelte Irán. A rakéta hatósugara - az iráni állami sajtó jelentése szerint - 2000 kilométer, amellyel akár Izraelt is elérheti. A rakétát nyolc másikkal együtt lőtték ki egy távoli sivatagi lőtéren szerda hajnalban.

A kora reggeli kilövés célja az volt, hogy Irán megmutassa "eltökéltségét és erejét ellenségeinek, akik az utóbbi hetekben agresszív módon nyilatkoztak". "Készek vagyunk megvédeni az iráni nemzet sérthetetlenségét" - közölte a forradalmi gárda légierejének egyik magas rangú tisztje. A rakétákat a "Nagy Próféta III" nevű hadgyakorlat részeként lőtték ki. "Rakétáink kilövésre készek, bármikor, bárhova, gyorsan és pontosan. Az ellenséges célpontokat figyeljük" - közölte Hoszejn Szalami tábornok.

Nem ez az első alkalom, hogy Irán teszteli a Sahab-3-as rakétáját, ám ezúttal minden eddiginél feszültebb a viszony az USA-val és Izraellel, elsősorban atomprogramja miatt. A "Nagy Próféta III" válasz Izrael pár héttel ezelőtt tartott Földközi-tengeri légi hadgyakorlatára, amelyet sokan egy iráni nukleáris létesítmények elleni légicsapás főpróbájának tekintenek. Hétfőn az iráni legfőbb vezető egyik tanácsadója azt mondta, bármilyen támadásra válaszul az Izraeli Tel Avivot vennék célba. Mások katonai vezetők az olajszállítás szempontjából kulcsfontosságú Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetnek támadás esetére.

Mahmud Ahmadinedzsád elnök ugyanakkor kedden azt mondta, nem szándékoznak megtámadni Izraelt, és tréfának nevezte az atomlétesítményei ellenes esetleges izraeli vagy amerikai csapást.

Az atomprogram miatt újabb gazdasági szankciókat vezetett be az USA olyan iráni személyekkel és társaságokkal szemben, amelyeknek köze lehet a hadiiparhoz, azon belül is az atomprogramhoz. A legfejlettebb államok Japánban tanácskozó vezetői is felszólították Iránt az urándúsítás leállítására. Irán azt állítja, a kutatás az atomenergia polgári hasznosításához szükséges.