Moszkva magyarázatot vár Londontól a Litvinyenko-ügyben

Vágólapra másolva!
Oroszország magyarázatot vár a brit hatóságoktól az Alexandr Litvinyenko volt orosz állambiztonsági tiszt meggyilkolásával kapcsolatos gyanúsítás miatt - jelentette ki Jurij Fedotov londoni orosz nagykövet szerdán egy orosz hírügynökségnek nyilatkozva.
Vágólapra másolva!

Egy név nélkül idézett brit kormányforrás azt mondta a brit televízió egyik műsorának: Londonnak "nagyon erős meggyőződése", hogy az ügyben "valamilyen mértékig" benne volt az orosz állam.

"Azt hiszem, jogunk van magyarázatot követelni a brit hatóságoktól" - fogalmazott Fedotov a Ria-Novosztyinak.

A műsor hétfőn került adásba. A nagykövet úgy vélekedett: a brit külügyminisztériumnak vagy Gordon Brown miniszterelnök hivatalának már meg kellett volna szólalnia az ügyben. "Cáfolniuk kell vagy meg kell erősíteniük ezeket a zagyvaságokat. Ha megerősítik, le fogjuk vonni a következtetéseket kétoldalú kapcsolataink prioritásait illetően" - tette hozzá. "Mindenesetre London hallgatása furcsának tűnik számomra" - mondta a nagykövet.

Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) Londonba dezertált volt alezredesét 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium-izotóppal ölték meg. Nagy-Britannia tavaly hivatalosan vádat emelt a gyilkosság fő gyanúsítottja - Litvinyenko egyik volt ügynöktársa - Andrej Lugovoj ellen, de Moszkva elzárkózik Lugovoj kiadatásától. Az ügy miatt jó ideje mélyponton van a két ország viszonya.