Négy gyanúsítottja van az isztambuli támadásnak

Vágólapra másolva!
Négy gyanúsítottja van az isztambuli amerikai konzulátus elleni szerdai támadásnak. A hatóságok feltehetően megtalálták a támadáshoz használt autót is. Arról azonban egyelőre hallgatnak, hogy milyen szervezet követhette el a hat halálos áldozattal járó fegyverese akciót. A török sajtó az al-Kaidára gyanakszik.
Vágólapra másolva!

Négy embert vettek őrizetbe a török hatóságok, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt az isztambuli amerikai konzulátus elleni szerdai támadáshoz. A lövöldözésben három fegyveres és három rendőr vesztette életét, két rendőr megsérült. A negyedik támadónak sikerült elszökni autóval. Öt éve nem volt ehhez hasonló támadás Törökországban.

Besir Atalay török belügyminiszter szerint az őrizetbe vettek közül hárman isztambuliak, a negyedik a kelet-anatóliai Karsból való. Utóbbihoz mobiltelefon-beszélgetések révén jutottak el. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen szerepet játszottak a támadásban és hogy köztük van-e az autóval menekülő negyedik támadó. A rendőrség talált a támadásnál használt szürke Fordhoz hasonló kocsit a repülőtér közelében, jelenleg is vizsgálják. A belügy ennél több részletet nem közölt a támadásról.

Török lapok szerint a támadásnak köze volt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, és állítólag legalább az egyik támadót Afganisztánban képezték ki. A török NTV szerint Erkan Kargin, az egyik lelőtt, 26 éves támadó korábban már ült börtönben, mivel tagja volt egy török fundamentalista szervezetnek. A másik két meghalt támadó, Bülent Cinar és Raif Topcil egy utcában lakott Isztambulban, lakásaikon állítólag vallási iratokat találtak. Rokonaik szerint Cinar két kestvérét - Servetet és Attilát - őrizetbe vették a hatóságok.

Legutóbb 2003-ban hajtották végre hasonló támadást Törökországban. Akkor több bomba robbanása rázta meg a brit konzulátust, két zsinagógát és egy brit tulajdonú bank épületét. A merényletben hetvenen meghaltak, köztük a brit főkonzul, és több százan megsebesültek. Az eredetileg a városközpontban lévő amerikai konzulátust öt éve költöztették egy biztonságosabbnak ítélt környékre.