Megvétózták a BT-ben a Zimbabwe elleni szankciókat

Vágólapra másolva!
Oroszország és Kína megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a Zimbabwe elleni szankciókról szóló határozati javaslatot pénteken. Az Egyesült Államok javaslat szerint fegyvereladási embargót léptetett volna életbe Zimbabwe, és utazási, valamint pénzügyi szankciókat Robert Mugabe elnök és a vezetés 13 másik tagja ellen.
Vágólapra másolva!

A 15 tagú testületben összegyűlt a határozat elfogadásához minimálisan szükséges kilenc támogató szavazat, Oroszország és Kína azonban élt vétójogával, így a javaslat megbukott. Összesen öt ország képviselője szavazott a határozat ellen, egy pedig tartózkodott.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet kijelentette: a szankciókkal az ENSZ túllépett volna a nemzetközi béke és biztonság fenntartására szóló felhatalmazása keretein.

A BT másik három vétójoggal rendelkező tagja, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország amellett érvelt, hogy a szankciók jelentenék a megfelelő választ a legutóbbi, az ellenzékkel szemben alkalmazott megfélemlítés miatt széles körben elítélt elnökválasztásra.

A nemzetközi közösség nagy része törvénytelennek tekinti Robert Mugabe június 27-i újraválasztását. A távozó államfő maradt az egyetlen jelölt a második fordulóra, mivel vetélytársa, a márciusi első fordulóban az első helyen végző Morgan Tsvangirai, az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) vezetője a hívei ellen irányuló, szűnni nem akaró erőszakos cselekmények miatt elállt a további részvételtől.

Mugabe elnök pártja, a kormányzó Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) és a zimbabwei ellenzék csütörtökön tárgyalásokat kezdett a szomszédos Dél-afrikai Köztársaságban. Árnyékot vet a tárgyalásokra, hogy csütörtökön holtan találták az MDC egyik tisztségviselőjét. Az MDC egy pénteki közleményében úgy fogalmaz: alapos a gyanú, hogy a titkosszolgálat tagjai gyilkolták meg a férfit.