Meghalt egy magyar tűzszerész Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Életét vesztette egy magyar katona szombat délután tűzszerész feladat végrehajtása közben Afganisztánban - közölte a Honvédelmi Minisztérium. Az elhunyt katona, Nemes Krisztián tűzszerész az afganisztáni misszió második halálos áldozata.
Vágólapra másolva!

Nagy Andrea Éva százados, a Honvédelmi Minisztérium (HM) médiaosztályának munkatársa a HM-ban tartott rendkívüli sajtótájékoztatón a tragédia körülményeiről szólva annyit mondott, hogy magyar idő szerint szombaton, reggel hat órakor kapott bejelentést a Baghlan Tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tűzszerész részlege, hogy a tábortól ötven kilométerre, a Kunduzba vezető úton robbanószerkezetet találtak. A magyar katona az egyik helyi rendőrrel kezdte meg a felderítést, eközben történt, eddig tisztázatlan körülmények között a robbanás, amelybe Nemes Krisztián tűzszerész belehalt.

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tűzszerész részlege egyelőre nem vesz részt semmilyen feladat végrehajtásában. Erről Sándor Tamás parancsnokhelyettes döntött. A honvédelmi miniszter és a Baghlan tartományban szolgáló MH PRT parancsnokhelyettese között lezajlott szombat esti videobeszélgetésből kiderült, hogy ezt a döntést Szekeres Imre miniszter is támogatja és megerősíti. Sándor Tamás hangsúlyozta: a táborban jelenleg nyugalom van, a pszichológus és a lelkész megkezdte a beszélgetéseket a tűzszerészekkel.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter utasította Havril András vezérezredest, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnökét, hogy különleges vizsgálóbizottságot hozzon létre. Mint írták, a honvédelmi miniszter indokoltnak tartja - mivel rövid időn belül második alkalommal következett be tragédia - hogy a bizottságot a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága (MH ÖHP) vezesse, megfelelő szakemberek bevonásával.

"A bizottság haladéktalanul, az első légi híddal Afganisztánba utazik" - tartalmazza a közlemény, amely kitér arra is, hogy a vezérkari főnök a vizsgálat vezetésével Benkő Tibor vezérőrnagyot, az MH ÖHP parancsok-helyettesét bízta meg, akinek mind a két esetről részletes jelentést kell tennie.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter vidéki programját megszakítva Budapestre utazik, hogy beszéljen a magyar alakulat parancsnokával - írta közleményében a tárca. A honvédelmi miniszter tájékoztatta a balesetről a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét.

A szombaton elhunyt 32 éves Nemes Krisztián az afganisztáni misszió második halálos áldozata. Egy hónappal ezelőtt, június 10-én a 30 éves Kovács Gyula főtörzsőrmester egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben halt meg. A bagláni tartományban szolgáló magyar tartományi újjáépítési csoport tűzszerész egysége egy közúton talált robbanószerkezethez vonult ki, hogy a hatóságok kérésére hatástalanítsa. A robbanóeszköz a hatástalanítás közben robbant fel, a katona ekkor vesztette életét.

A magyar újjáépítési csoport 2006 ősze óta szolgál a bagláni tartományban. Az afganisztáni a NATO jelenlegi legnagyobb katonai művelete. A közép-ázsiai országban állomásozó, körülbelül 47 ezer fős ISAF-csapatokban 250 magyar katona szolgál.

Nemes Krisztiánt, aki csak néhány hete szolgált a tartományi újjáépítési csoportnál, hősi halottá nyilvánította és posztumusz őrnaggyá léptette elő Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

Az afganisztáni magyar újjáépítési csoportban kilenc tűzszerész szakember dolgozik.