Trianonozás miatt vettek őrizetbe magyarokat Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Magyar fiatalok egy csoportját vette őrizetbe vasárnap Párkányban a szlovák rendőrség, mert a hajnali órákban önkényuralmi-, és Trianon ellenes jelszavakat kiabáltak a város utcáin. Alig két héttel ezelőtt történt hasonló eset, akkor Révkomáromnál kaptak el fasiszta jelképekkel pózoló fiatalokat.
Vágólapra másolva!

Egy mintegy tizenöt főből álló magyar csoport valamilyen éjszakai esztergomi rendezvény befejezése után gyalog átkelt a Mária-Valéria hídon, és lakossági bejelentések szerint "trianonoztak", majd náci karlendítések kíséretében fasiszta jelszavakat kiabáltak Párkányban. Az MTI pozsonyi irodájának egyelőre meg nem megerősített értesülése szerint a csoporthoz néhány magyar nemzetiségű szlovákiai fiatal is tartozott. A rendőrség a hangoskodó fiatalokat őrizetbe vette, közülük vasárnap este még tízen fogdában voltak, és még folyt a kihallgatásuk.

Nem sokkal később mindnyájukat elengedték, a továbbiakban szabadlábon védekezhetnek. Ketten közülük lányok, ketten pedig fiatalkorúak, egyikük 15, társa 17 éves. A csoport néhány tagja állítólag egyáltalában nem titkolja, hogy szélsőséges eszmékkel rokonszenvezik. A nyitrai kerületi rendőrfőkapitány hétfőn sajtótájékoztatón ismerteti az ügy részleteit.

Két héttel ezelőtt a szlovák rendőrség önkényuralmi jelvények használata miatt Révkomáromban vett őrizetbe kilenc magyar és néhány szlovákiai magyar fiatalt, akik a városban - a Vág és a Duna torlatánál - egy erdős réten táboroztak és önkényuralmi jelvényeket találtak náluk. Kihallgatásuk után vád alá helyezték őket, és szabadlábon védekezhetnek.