Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn vádat emelt a szudáni államfő ellen. A vádindítványban Luis Moreno-Ocampo népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel és háborús bűnökkel vádolja Omar Haszan el-Besirt, kérve annak letartóztatását. Ez az első eset, hogy az ICC hivatalban lévő államfő ellen emel vádat.
Vágólapra másolva!

A vádindítvány szerint a szudáni elnök irányítja a színfalak mögül a dárfúri afrikai törzsek kiirtására gyilkosságokkal, módszeres és tömeges nemi erőszakkal és deportálásokkal tett kísérleteket.

A Besir ellenőrzése alatt álló erők Dárfúrban legalább 35 ezer civilt gyilkoltak meg közvetlenül és további mintegy 265 ezer ember "lassú halálát" okozták - állította közleményében a főügyész.

Moreno-Ocampo a háromfős bírói tanácstól arra hivatkozva kérte az államfő letartóztatását, hogy meg kell akadályozni további 2,5 millió ember halálát, akiket még mindig támadnak Dárfúrban a kormány által támogatott arab (dzsandzsavíd) milíciák. Az elnök "az egész államot" mozgósította annak érdekében, hogy "a menekülttáborokban élő 2,5 millió embert fizikailag megsemmisítse" - hangsúlyozza közleményében.

Szudán hétfőn visszautasította az elnök elleni vádindítványt, és közelebbről nem részletezett "reagálással" fenyegetőzött arra az esetre, ha az ügyet az ENSZ elé viszik.

Az ENSZ becslései szerint a 2003 óta tartó dárfúri konfliktusban 300 ezer embert öltek meg és milliók váltak földönfutóvá. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn Besir jogi felelősségre vonása ellen emelte fel a szavát, mert véleménye szerint a vádemelésnek "nagyon negatív következményei lennének a békefenntartó műveletre". Szudán és az Arab Liga arra figyelmeztetett, hogy a Besir elleni vádemelés csak súlyosbítaná a konfliktust.