Újra orosz hadihajók járőröznek a Spitzbergáknál

Vágólapra másolva!
Az orosz haditengerészet hétfőn bejelentette, hogy felújította hadihajóinak járőrözését a Jeges-tengeren a Svalbard szigetcsoport (Spitzbergák) körül, ahol Oroszország és Norvégia már számos alkalommal szembekerült egymással a halászati jogok miatt.
Vágólapra másolva!

A haditengerészet egy tengeralattjáró-elhárító hajót küldött a vitatott területre, ahová hamarosan egy cirkálót is vezényelnek.

Oroszország, amelynek jócskán megnövekedtek bevételei az olaj- és gázeladások következtében, igyekszik helyreállítani korábbi tekintélyét katonai téren és igényt támasztani az ásványi nyersanyagokban gazdag sarkvidékre.

A hétfőn kiadott közlemény szerint a Szeveromorszk tengeralatjáró-elhárító már megérkezett a térségbe, július 17-re pedig odavezénylik az Usztyinov marsallról elnevezett rakétahordozó cirkálót is.

Az orosz halászok a flotta segítségét kérték azt követően, hogy incidensek voltak orosz halászhajók és a norvég haditengerészet között, amely illegális halászattal vádolta őket.

Egy 1920-ban született szerződés értelmében a Svalbard szigetcsoport fölött Norvégia gyakorol szuverenitást, de más, a szerződéshez csatlakozó országok bányászati jogokat kaptak a szigeteken.

Oroszország azt állítja, hogy a partokig terjedően joga van a halászatra, de Norvégia 1977-ben egyoldalúan 200 tengeri mérföldre terjesztette ki a kizárólagos gazdasági övezet határát a szigetcsoport körül. Ezt azonban Moszkva nem hajlandó elismerni.