Magyarországi nyaralást lebegtet Fico

Vágólapra másolva!
Bár Robert Fico szlovák kormányfő nem tervez külföldi nyaralást, ha mégis elszánná magát, akkor akár Magyarország is lehet az úti célja. Fico egy sajtótájékoztatón tette ezt a megjegyzést, amelynek azért van jelentősége, mert a magyar és a szlovák kormány között az utóbbi években feszült a viszony.
Vágólapra másolva!

A szlovák kormány szerdai ülését követő sajtótájékoztatón Robert Fico miniszterelnök egy kérdésre válaszolva azt mondta: nem tervezi, hogy idei nyári szabadságát valamely távolabbi országban tölti, mert a közelmúltban kutyát vett, és azzal kell (Pozsonyban) törődnie.

Ha mégis úgy alakulna, hogy nyári szabadságából néhány napot külföldön tölt, akkor legfeljebb csak valamelyik közeli ország jöhet számításba, és ez "Magyarország is lehet". A pozsonyi magyar nagykövetségnek nincs olyan értesülése, hogy Robert Fico Magyarországra készülne - tudta meg az MTI pozsonyi tudósítója.

Robert Fico még tavaly októberben hivatalos szlovákiai látogatásra hívta meg Gyurcsány Ferencet, aki azonban azóta sem tett eleget ennek. Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes a miniszterelnöki találkozó előkészítésének szándékával már több alkalommal találkozott Kiss Péter magyar kancelláriaminiszterrel, de magyar részről Gyurcsány szlovákiai látogatásáról csak általános, Budapest ódzkodását jelző nyilatkozatok láttak napvilágot.

A két ország vezetésének viszonya azt követően hidegült el, hogy 2006 nyarán az akkor megalakult új szlovák kormánykoalíciónak tagja lett a magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slota által vezetett Szlovák Nemzeti Párt (SNS). Slota a közelmúltban is felhívta magára a figyelmet azzal, hogy a magyar államalapító Szent Istvánt "lovas bohócnak", Göncz Kinga külügyminisztert pedig olyan "kócos asszonynak" nevezte, aki "jobban törődhetne a külsejével".