Visszaélés történhetett a kolumbiai túszmentésnél

Vágólapra másolva!
A CNN szerint fotók bizonyítják, hogy a kolumbiai hírszerzés a Vöröskereszt jelzését használta annak a nagy sikerként elkönyvelt akciónak a során, amellyel kiszabadították a gerillák fogságából Ingrid Betancourt-t és több fogolytársát. A kolumbiai kormány tagadja ezt. Kényes kérdésről van szó, a Vöröskereszt emblémájának ilyen jellegű használata ugyanis háborús bűnnek számít.
Vágólapra másolva!

A kolumbiai katonai hírszerzés a Vöröskereszt jelzését használta egy túszmentési akcióban a CNN információi szerint. A televíziónak egy bizalmas katonai forrás mutatta meg a felvételeket, melyeken látható, hogy a hírszerzés egyik embere a Vöröskereszt jelzésével ellátott egyenruhát visel. A forrás szerint a kép néhány perccel az előtt készült, hogy a mentőcsapat kiszabadított tizenöt túszt a Forradalmi Fegyveres Erők fogságából.

A Vöröskereszt emblémájának ilyen jellegű használata háborús bűnnek minősül a genfi egyezmény alapján, és veszélybe sodorhatja a humanitárius szervezet dolgozóinak életét, ráadásul a szervezet nem tudná ellátni funkcióját, ha megtörne a belé vetett bizalom. A Vöröskereszt dolgozóinak egy konfliktus esetén a szemben álló felek mindegyike szabad utat enged, hogy a sebesülteket elláthassák. Kolumbia 1949-ben aláírta a genfi egyezményt.

Alvaro Uribe kolumbiai elnök és a katonai vezérkar egyaránt tagadták, hogy a humanitárius szervezet szimbólumát használták volna a mentőakció során. A kormányszóvivő közlése szerint az akció során használt valamennyi jelzés fiktív volt, nem használták egyetlen valódi szervezet szimbólumát sem.

A CNN nem volt hajlandó kifizetni a titkos forrás által megszabott árat a képekért, így csak egyszer tudta megnézni azokat. A mentésről szóló, a kolumbiai védelmi minisztérium által szigorúan megvágott videofelvétel egyik képkockáján ugyanakkor látható egy férfi, akinek a ruháján valószínüleg a Vöröskereszt emblémájának részletei láthatóak. Más képkockákon azonban ugyanez a férfi ugyanebben a ruhában a jelzés nélkül látható.

A Vöröskereszt kolumbiai szóvivője szerint a szervezet semmilyen módon nem vett részt a mentésben. A kiszabadítottak között volt az egykori elnökjelölt, Ingrid Betancourt, három amerikai katonai szállító, valamint tizenegy kolumbiai rendőr és katona. A túszok közül néhányan már tíz éve voltak fogságban.