Nem engedi lemondani a kormányfőt a belga király

Vágólapra másolva!
Bár a miniszterelnök visszaadná hivatalát, II. Albert király nem engedi, hogy ismét kormány nélkül maradjon Belgium. Yves Leterme azért akart lemondani, mert nem sikerült megegyezést összehoznia a vallonok és a flamandok közt. Utóbbiak ugyanis legszívesebben kettéválasztanák az országot.
Vágólapra másolva!

Nem fogadta el Yves Leterme belga miniszterelnök lemondását II. Albert király - jelentette be a királyi palota csütörtök éjjel. A miniszterelnök hétfőn ajánlotta fel kormánya lemondását a királynak, miután a kitűzött időpontig nem sikerült megállapodásra jutni a belga intézményi rendszer átalakításáról. A Leterme-kormány célja az volt, hogy július 15-ig dolgozzák ki a flamand és a vallon népközösség, illetve a két tartomány, Flandria és Vallónia eddiginél is nagyobb önállóságát célzó megállapodást.

A király egyúttal felkért három köztiszteletben álló politikust, hogy vizsgálják meg, mily módon lehetne megkezdeni az intézményi reformokról szóló tárgyalásokat, milyen garanciákat lehetne felkínálni ahhoz, hogy valóban hiteles párbeszéd induljon el. A három "bölcs", a franciaajkú Francois-Xavier de Donnea és Raymond Langendries, valamint a németajkú Karl-Heinz Lambertz elfogadta a felkérést, és a hónap végén kell jelentést tenniük a királynak. II. Albert arra kérte a kormányt, hogy segítse a három politikus munkáját.

Úgy tűnik, a közösségek eltérő nézetei összeegyeztethetetlenek - indokolta a kudarcot Yves Leterme. A tavaly júniusi választást a falmand-vallon szembenállás miatt kilenc hónapos politikai válság követte, Leterme végül a holland és francia nyelvű pártok koalíciója élén alakított kormányt. Belgium már így is Európa leginkább decentralizált állama, de a kormányfő még több hatalmat ígért a régióknak.

A nyelvi és földrajzi ellentétek a flamandok és vallonok között hagyományosan erősek Belgiumban, ezt eddig egyetlen párt sem tudta áthidalni. Egy aktuális közvélemény-kutatás szerint a holland nyelvű területen élők 49,7 százaléka támogatja, hogy Belgium nyelvi alapon szakadjon ketté. Az előre hozott választások, szakértők szerint akár az ország kettéosztásához is vezethetnek.

Leterme korábban azzal keltett feltűnést, hogy összekeverte Belgium himnuszát Franciaországéval, 2006-ban pedig általános felháborodás követte kijelentését, mely szerint a francia anyanyelvűek képtelenek megtanulni hollandul.