Törvényszék elá állítják bin Laden sofőrjét

Vágólapra másolva!
Július végén a guantánamói katonai törvényszék elé állhat Oszama bin Laden egykori sofőrje. A férfit összeesküvés és terrorizmus támogatásával vádolják.
Vágólapra másolva!

Megkezdődhet jövő héten Oszama bin Laden egykori sofőrjének tárgyalása a guantánamói különleges törvényszéken - jelentette be csütörtökön egy amerikai szövetségi bíró, aki elutasította a férfi ügyvédjeinek halasztási kérvényét. A jemeni állampolgárságú Szálem Ahmed Hamdan ellen összeesküvés és a terrorizmus anyagi támogatása miatt emeltek vádat tavaly. Bin Laden egykori sofőrje lesz az első, akit a guantánamói amerikai támaszponton állítanak bíróság elé.

Hamdan ügyvédjei arra hivatkozva kérték a per elhalasztását kérték, hogy a legfelsőbb bíróság egy júniusi határozata szerint a guantánamói foglyoknak joguk van polgári bírósághoz fordulni ügyük felülvizsgálata érdekében. A bíró azonban végül az ügyészekkel értett egyet, akik szerint az eljárást a különleges katonai törvényszékekről szóló törvény alapján kell lefolytatni.

Guantánamón jelenleg közel 270 fogoly raboskodik, többségük formális vádemelés nélkül. A guantánamói katonai bíróság azoknak az "ellenséges harcosoknak" nyilvánított külföldi állampolgároknak az ügyében járhat el, akiket - a Bush-kormányzat döntése alapján - nem illetnek meg a katonáknak, illetve polgári személyeknek kijáró jogok.