Újabb fiatalt késeltek meg Londonban

Vágólapra másolva!
Megkéseltek egy 18 éves fiatalt Londonban csütörtök este, a fiú belehalt sérüléseibe. Az év eleje óta ő a huszonegyedik megkéselt áldozat, ezért a brit kormány radikális intézkedéseket vezetett be: késelések börtönben ülő elkövetőihez, és kórházban ápolt áldozataihoz küldik azokat, akiknél az utcán kést találnak.
Vágólapra másolva!

Újabb fiatalt késeltek meg Londonban csütörtökön. Az év eleje óta ő a huszonegyedik áldozata a szúrófegyverrel elkövetett erőszaknak. A rendőröket csütörtök este 7 óra után néhány perccel riasztották Lambethbe, London déli városnegyedébe. A megkéselt 18 éves fiatalembert súlyos állapotban szállították kórházba, és az orvosok már nem tudták megmenteni életét. A késelőt, egy 16 éves kamaszt pénteken a hajnali órákban elfogták. A tettest egy brixtoni lakásban vették őrizetbe, más részleteket a rendőrség nem közölt.

A brit belügyminisztérium csütörtökön hozta nyilvánosságra első részletes statisztikáját a szúró-, vágó- és ütőfegyverekkel elkövetett bűncselekményekről. Az adatok szerint Angliában és Walesben tavaly több mint 22 ezer esetben támadtak késsel, a listát London vezeti több mint 7000 késeléssel. Tavaly 26 tizenévest késeltek halálra a brit fővárosban, és az elkövetők nagy többsége is tinédzser, nem egy esetben gyermekkorú volt. A belügyminisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy - bár a fiatalok közelmúltban történt késelései nyugtalanságot keltettek - összességében a bűnözés mértéke 9 százalékkal csökkent tavaly az előző évhez képest.

A brit kormány a késeléses bűncselekmények következményeinek szándékosan sokkoló bemutatásával próbálja megfékezni a közelmúltban megsokasodott hasonló bűneseteket, amelyeknek csak a legutóbbi néhány napban több mint fél tucat halottja volt, zömmel a brit fővárosban.

A kormány kedden hivatalosan is jóváhagyta a késeléses erőszak visszaszorítását célzó radikális intézkedéseket. Azoknak például, akiknél a rendőrök az utcán kést találnak, kötelezővé teszik olyan kórházi traumatológiai osztályok felkeresését, hol megkéselt embereket kezelnek. Látogatást kell tenniük késes bűncselekmények áldozatainak hozzátartozóinál is, valamint késelés miatt bebörtönzött elkövetőknél.