Pokolgépek robbantak Észak-Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Az ETA baszk terrorszervezet nevében előre figyelmeztette a hatóságokat egy ismeretlen telefonáló, mielőtt négy kisebb pokolgáp robban észak-spanyolországi nyaralóhelyeken. Valószínűleg kezdetét vette az ETA nyári hadjárata, amelynek célja a turisták elijesztése.
Vágólapra másolva!

Négy kisebb pokolgép robbant fel vasárnap Észak-Spanyolországban, de sérülést egyik sem okozott. A pokolgépek Laredo és Noja tengerparti üdülőhelyek strandjain, illetve egy golfpályán robbantak fel, de csak kisebb károkat okoztak. Előzőleg egy telefonáló az ETA baszk szeparatista szervezet nevében figyelmeztette a tűzoltókat, és megjelölte a robbantások helyszínét is, ezért a hatóságok megtették a szükséges óvintézkedéseket. A fürdőhelyeken a rossz idő miatt eleve kevesebb látogató volt.

Megfigyelők szerint az ETA ezekkel a robbantásokkal kezdte meg hagyományos nyári hadjáratát a turizmus ellen. Az elmúlt években hasonló merényleteket hajtott végre Valencia, Alicante, Benidorm földközi-tengeri fürdőhelyeken is, akárcsak a kantábriai tengerparton. A robbantások általában nem követeltek áldozatokat, de 2002-ben két turista is meghalt, 2003-ban pedig többen megsebesültek.

Az 1958-ban alakult, Baszkföld függetlenségét követelő ETA a terrorista szervezetek listáján van az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. Négy évtizedes működése során 823 ember halálát okozta.