Klinikán dolgozott a bujkáló Karadzic

Vágólapra másolva!
Álnéven, hosszú fehér szakállat viselve bujkált Belgrádban a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic, akit hétfőn vettek őrizetbe - közölték a szerb hatóságok. Beszámolójuk szerint Karadzic egy belgrádi klinikán alternatív gyógymódokkal kezelt betegeket. Karadzicot várhatóan átadják a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, bár ennek végrehajtása elhúzódhat, miután ügyvédje már jelezte, óvást nyújt be ez ellen. Elfogása ugyanakkor megnyithatja az EU kapuját Szerbia előtt.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt, az egyik leginkább keresett hágai vádlottat - jelentette be hétfő este a szerb elnöki hivatal. Kedd délelőtt egy szerb tisztviselő közölte, hogy Karadzicot hétfőn fogták el Belgrád közelében.

A háborús bűnökkel vádolt egykori boszniai szerb vezető a szerb fővárosban élt, és egy klinikán dolgozott, ahol alternatív gyógymódokkal kezelt betegeket - mondta sajtótájékoztatóján Rasim Ljajic, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős országos tanács elnöke. (Karadzicnak orvosi diplomája van, erről és egyéb részletek életéről keretes anyagunkban.)

Magánrendelést tartott, és felvette a Dragan Drabic nevet, jól álcázta magát, például hosszú fehér szakállat viselt - mondta a tisztviselő, aki be is mutatott egy fényképet az alaposan megváltozott külsejű Karadzicról. Ljajic szerint ennek köszönhette az egykori boszniai szerb vezető, hogy lakásadói sem ismerték fel, hiába látták sűrűn. A tisztviselő hozzátette, hogy bizonyos emberek segítették Karadzicot, és őket egy ideje már megfigyelés alatt tartották. Közölte azonban, hogy a hatóságok egyelőre nem hoznak nyilvánosságra több részletet az elfogásról, mert nem akarják kockáztatni a két másik háborús bűnökkel vádolt szerb - Ratko Mladic és Goran Hadzic - felkutatására irányuló erőfeszítéseket.

A szerb médiában megjelent beszámolók szerint Karadzic relaxációs technikákat oktatott, és meditációra alapozott módszerekkel kezelte a hozzá fordulókat, emellett rendszeresen publikált a Zdrav Zivot (Egészséges élet) című folyóiratban. Sőt, szerepelt egy nagykikindai egészségügyi fórumon is, amiről még felvétel is készített a helyi tévé.

Széles szakmai ismeretségi kört alakított ki, a belgrádi televízióban több orvos döbbenten nyilatkozott arról, nem tudták, ki valójában a lélekgyógyásznak tartott kolléga. Szakértők szerint ugyanakkor alkalmazkodó képessége ellenére Radovan Karadzicnak jelentős - többek között vezető politikai köröktől származó - segítségre volt szüksége ahhoz, hogy fenn tudja tartani a látszatot.

Kiadatásra készülhetnek

Elemzők rámutatnak arra, talán nem véletlen, hogy Karadzicot nem sokkal az után fogták el, hogy július elején megalakult az új szerb kormánykoalíció, amelyet a nyugatbarát Demokrata Párt vezet, de amelynek tagja Slobodan Milosevic egykori szocialista pártja is.

Keddre virradóra a hatóságok meghallgatták Karadzicot, és egy szerb bíróság már el is rendelte átadását az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Radovan Karadzic ügyvédje ugyanakkor kedden bejelentette, hogy óvást fog benyújtani a volt boszniai szerb elnök kiadatása ellen.

Az óvásról háromtagú bírói testület határoz. Erre három napja van, és amennyiben úgy dönt, hogy a kiadatásnak megvannak a jogi feltételei, a kiadatásról szóló konkrét döntést az igazságügyi minisztérium hozza meg, és a belügyminisztérium hajtja végre.

Nerma Jelacic, a Karadzic ügyében eljáró belgrádi bíróság szóvivője nem tudta megmondani, hogy a jogi eljárás szerbiai szakasza meddig tarthat, de reményét fejezte ki, hogy a vádlottat a lehető leggyorsabban kiadják Hágának. Amint Karadzic megérkezik Hollandiába, az ENSZ-törvényszék szigorúan őrzött fogházába kerül. Karadzic a Hollandiába érkezését követő napokban tűnhet fel először a nyilvánosság előtt, amikor a törvényszék bírái először hallgatják meg.

Homályos körülmények

Karadzic volt az egyik legkeresettebb ember a világon - írja a BBC, az elfogásáról szóló hír megjelenése után közvetlenül azonban még nem voltak egyértelműek őrizetbe vételének körülményei.

Szerb kormányzati forrásokra hivatkozva a Reuters arról számolt be: már több hete Karadzic nyomában jártak a szerb hatóságok, miután titkos információkat kaptak hollétéről egy külföldi hírszerző szolgálattól. A szocialista Ivica Dacic vezette szerbiai belügyminisztérium tudatta, hogy a rendőrség nem vett részt a szökevény felkutatásában és elfogásában. A tárca ezzel cáfolta a szerb elnöki hivatal közleményét, amely szerint "szerb belbiztonsági szolgálatok találták meg és fogták el" a hágai vádlottat.

Forrás: EPA
Karadzic - Dragan Drabic néven - a Zdrav Zivot (Egészséges Élet) című belgrádi magazinban megjelent képen


Karadzic ügyvédje, Svetozar Vujacic ugyanakkor azt állította, hogy a vádlott a kihallgatáson azt mondta, a főváros és a Belgrád melletti Batajnica település között közlekedő buszon fogták el a múlt héten pénteken, este 21.30-kor. Mint mondta, "valamilyen sapkát húztak a fejére", ezért nem is tudja, hogy kik fogták el. Testvére, Luka Karadzic a belgrádi bíróság épülete előtt annyit jegyzett meg: "Nem adta fel magát, az nem az ő stílusa."

Örömünnep Szarajevóban

Szarajevóban gyülekezni kezdtek emberek az utcákon Karadzic elfogásának hírére, sokan ünnepeltek, a gépkocsik kürtöltek, a boszniai állami rádió pedig részleteket kezdett sugározni Karadzic háborús időkbeli beszédeiből. A boszniai háború során a szerb erők 43 hónapon át ostromolták a várost, ezalatt mintegy 11 ezer ember halt meg. A hágai törvényszék szerint Karadzic felelős az ostrom engedélyezéséért.

Karadzicot a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtással, háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja, így többek között azzal, hogy - Ratko Mladic, illetve Zdravko Tolimir boszniai szerb tábornokok mellett - ő felelős az 1995-ös srebrenicai mészárlásért, amelynek mintegy nyolcezer muzulmán férfi és fiú esett áldozatul. Egykori hadseregparancsnoka, Ratko Mladic továbbra is szabadlábon van.

Moszkva szerint belügy

Az NT főügyésze várhatóan bejelenti, hogy Szerbia együttműködik a hágai testülettel - jelentette ki Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Göncz Kinga magyar külügyminiszter szerint Karadzic elfogása a szerb kormány világos jelzése az Európai Unió felé, hogy valóban elkötelezett, hogy együttműködjön a hágai törvényszékkel.

A Szerbiával hagyományosan szoros kapcsolatokat ápoló Oroszország egyik névtelenséget kérő külügyi illetékese ugyanakkor Szerbia belügyének tekinti a volt vezető letartóztatását. Az orosz külügyminisztérium képviselője úgy fogalmazott, hogy a szerb félnek magának kell döntést hoznia Karadzic további sorsáról, beleértve kiadatását a Nemzetközi Törvényszéknek.

Forrás: Getty Images
Egy régi képen, még szakáll nélkül

A szarajevói és zágrábi politikai vezetők örömmel, a szerbiai kormányt és Boris Tadicot méltatva fogadták a hírt. Haris Silajdzic, a boszniai államelnökség soros bosnyák elnöke szerint Karadzic elfogása után megkönnyebbülnek a boszniai népirtás áldozatainak hozzátartozói. Zlatko Mehun horvát kormányszóvivő örömét fejezte ki Karadzic elfogása miatt. Andrija Hebrang, a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség egyik vezetője reményét fejezte ki, hogy a történtek után Szerbia Európa felé fordul. Elkeserítőnek nevezte ugyanakkor Aleksandar Vucic, a Szerb Radikális Párt (SRS) főtitkára a történteket, hozzátéve, hogy az egykori politikus "egy lépéssel közelebb került a pusztuláshoz".

Mellette tüntettek az ultranacionalisták

A szarajevóiakkal ellentétben a szerb ultranacionalisták Karadzic mellett demonstráltak. A belgrádi kerületi bíróság épülete előtt, ahol Karadzic meghallgatása folyik, hajnali két óra körül félszáz ultranacionalista gyülekezett, akikkel szemben négyszer több szerb csendőr vonult fel az épület biztosítása érdekében - jelentette a B92 tévécsatorna.

A tüntetők, akik közül egyesek álarcot viseltek, szerb zászlókat és "Radovan szerb hős" feliratot lengettek, a jelek szerint az ultranacionalista Obraz nevű szervezet tagjai. (A szó magyarul "ábrázatot" jelent, átvitt értelemben becsületet, önérzetet is kifejezhet.) A rohamrendőrök előzőleg feloszlattak egy kisebb csoportosulást, de erőt nem kellett alkalmazniuk. A belgrádi rendőrség a szerb főváros szívében álló Köztársaság téren tizenöt fős, Karadzicot éltető csoportot oszlatott fel, és három tüntetőt előállított.

Forrás: Getty Images

"Európa Oszama bin Ladenje"

A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, Serge Brammertz mérföldkőnek nevezte Karadzic elfogását, és egyben gratulált a szerb hatóságoknak és biztonsági erőknek, amiért sikerült a volt szerb vezető nyomára akadniuk. "Fontos nap ez az áldozatok számára, akik erre több mint egy évtized óta várnak" - tette hozzá. Brammertz szerint legalább ilyen fontos, hogy Karadzic kézre kerítése megmutatja, senki nem menekülhet el a törvény ereje elől, előbb-utóbb mindenkit elér az igazságszolgáltatás.

"Európa Oszama bin Ladenjét, a világ egyik legrosszabb emberét sikerült elfogni" - mondta a BBC-nek a háborút lezáró daytoni megállapodásnál közreműködő amerikai diplomata, Richard Holbrooke. Karadzic a daytoni békeszerződés aláírása után, 1995-ben kezdett menekülni, az ENSZ elfogatási parancsot adott ki ellene, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt feleljen tetteiért.

Karadzic nem ismerte el a törvényszék illetékességét, és elmenekült. Bujkálása alatt több könyve is megjelent, köztük gyermekversek, novellák, valamint napvilágra kerültek feleségének írt szerelmes levelei is. Időnként felröppentek hírek arról, hogy hol bujkálhat, gyermekeinél, ismerőseinél több esetben házkutatást tartottak, többeket meggyanúsítottak azzal, hogy segítik szökésében. Az amerikai kormány korábban 5 millió dolláros vérdíjat ajánlott fel annak, aki segít abban, hogy Karadzicot, Mladicot és négy másik gyanúsítottat kiadhassanak a Nemzetközi Törvényszéknek.

Elhárult az EU-csatlakozás egyik akadálya

Karadzic elfogása hatással lehet Szerbia európai uniós csatlakozási törekvéseire. Szerbiának az Európai Unió azt a feltételt szabta, hogy maradéktalanul együtt kell működniük a hágai Nemzetközi Törvényszékkel a népirtással és háborús bűnökkel vádolt személyek kézre kerítésében. A társulási megállapodásokat azért is függesztették fel, mert az unió szerint Szerbia nem tett meg mindent Karadzic és Mladic felkutatása érdekében.

Nicolas Sarkozy, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország elnöke közleményben fejezte ki elégedettségét Karadzic elfogásának hírére. Sarkozy szerint Karadzic régóta várt elfogása világosan tanúsítja, hogy az új belgrádi kormány eltökélt az EU felé történő közeledés, a Balkán békéjének és stabilitásának megerősítése mellett. Olli Rehn, az EU bővítési biztosa is jelentős fejleménynek nevezte az őrizetbe vételt Szerbia EU-integrációs törekvései szempontjából.

Az Egyesült Államok szintén üdvözölte Karadzic elfogását. A Fehér Ház közleményében úgy fogalmazott, hogy a volt boszniai szerb politikai vezető őrizetbe vétele az igazságszolgáltatás legszebb módja a jugoszláv utódállam által elszenvedett vérengzések áldozatai számára.

Belpolitikai kérdés

Karadzic elfogásának nemcsak nemzetközileg van jelentősége, fontos belpolitikai kérdés Szerbiában, és nem feltétlenül könyvelik el dicsőségként a pártok a többek által hazafinak tartott Karadzic elfogását. A szerb belügyminisztérium például sietett közölni, hogy a rendőrség nem vett részt Karadzic elfogásában.

A tárcát Ivica Dacic, a Slobodan Milosevic néhai szerb és jugoszláv elnök - szintén egykori hágai vádlott - által alapított Szerbiai Szocialista Párt (SPS) jelenlegi elnöke vezeti. A szerbiai szocialisták visszafogottan kommentálták keddre virradóra az őrizetbe vétel hírét. Slavica Djukic Dejanovic szocialista párti szerb parlamenti elnök arra figyelmeztetett, hogy a nemzetközi és a szerb törvényeket is tiszteletben kell tartani.