Lecserélteti Slotával egyik miniszterét Fico

Vágólapra másolva!
Új környezetvédelmi miniszter jelölésére szólította fel a magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slotát a szlovák kormányfő, Robert Fico, aki a tárcánál történt visszaélések miatt menesztené a jelenlegi tárcavezetőt. Elemzők szerint mélyebb koalíciós konfliktus állhat a döntés hátterében.
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák kormányfő kedden szabadságát megszakítva rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, melyen bejelentette: koalíciós partnerének, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének új személyt kell javasolnia a környezetvédelmi tárca élére, mert a jelenlegi miniszternek, Jaroslav Izáknak távoznia kell. Fico szerint - bár a környezetvédelmi tárcánál nem történt törvénysértés - erkölcsileg megengedhetetlen, hogy magántulajdonban levő családi házak energiagazdálkodására, napelemek és hőszivattyúk telepítésére úgy osszanak el közpénzeket, ahogy az a közelmúltban történt.

Elemzők szerint a kormányfő drámai hangon előadott döntésének hátterében nagyobb koalíciós konfliktus állhat. Noha Fico nem részletezte a miniszter távozásának okát, állítólag nem tetszik neki, hogy az SNS kezében levő tárca a pályázható környezetvédelmi források jelentős részét abba a régióba juttatta, ahol Nyitrabánya is található. A városnak Jaroslav Izák korábban két cikluson át a polgármestere volt, ráadásul a pénz egy részét állítólag a Szlovák Nemzeti Párthoz közel álló magánszemélyeknek és a tárcánál dolgozó köztisztviselőknek ítélték oda.

Fico hozzátette: reméli, hogy Slota gyorsan megnevezi pártja új jelöltjét, mert ellenkező esetben a nyári szabadságot követő első kormányülésen, augusztus 20-án, miniszterelnöki jogaival élve maga váltja le Jaroslav Izákot. Nem sokkal Fico bejelentése után Slota pártjának sajtótitkára bejelentette, hogy az SNS a miniszterelnök elvárásainak megfelelően fog eljárni és megnevezi új jelöltjét. Robert Fico két éve hivatalban levő kormányában ez lesz a negyedik minisztercsere, és az első, amely Ján Slota pártját érinti.