Karadzic önmagát védené Hágában

Vágólapra másolva!
Jól megtalálta a hangot ez emberekkel, és igyekezett tökéletesíteni honlapját a nagy szakállú természetgyógyász-guru képe mögé rejtőzött Radovan Karadzic. Ez derül ki a volt boszniai szerb vezető valódi kilétéről mit sem sejtő ismerőseinek beszámolóiból. Karadzic állítólag épp vakációra indult, amikor lecsaptak rá. Kiadatása ellen fellebbez, de nem kizárt, hogy már a hétvégén Hágába kerül, ahol maga akarja ellátni védelmét.
Vágólapra másolva!

Akár már a hétvégén Hágában lehet Radovan Karadzic - jelentette a szerb B92 rádió. A B92-nek nyilatkozó Bruno Vekaric ügyészségi szóvivő nem közölte a kiadatás pontos dátumát, ami még attól is függ, milyen fellebbezéssel próbálkozik Karadzic és védője. Vekaric szerint a volt boszniai szerb vezetőt egyértelműen azonosították, és három napja van a fellebbezésre.

A beadványról három napon belül kell döntenie a bíróságnak, de várhatóan a fellebbezés beérkezése után azonnal döntenek is róla. A kiadatási papírokat ezt követően a belügyminiszternek kell még aláírnia. A szóvivő jövő hétfőre vagy keddre tette a kiadatás időpontját, de azt mondta, elképzelhető, hogy hamarabb is sor kerülhet rá.

Eközben ügyvédje bejelentette, Hágában saját magát védi majd Karadzic. Lesz neki egy jogász szakértői csapata Szerbiában, amely segít a védelemben, de magát fogja képviselni a nemzetközi törvényszék előtt, akárcsak Vojislav Seselj - közölte Svetozar Vujacic. A védő pénteken nyújtja be a fellebbezését, hogy ezzel is lassítsa a kiadatási folyamatot. Beszámolója szerint védence jó egészségi és szellemi állapotban van, és "hallgatással védekezik" kihallgatói kérdéseivel szemben.

A német Der Spiegel internetes kiadásának nyilatkozva Vujacic azt is elmondta, hogy Karadzic a jövő év elején fel akarta adni magát, ugyanis akkor már nem Hágába került volna, hanem szerb bíróság elé, mivel a nemzetközi törvényszéknek december 31-ig minden, még folyamatban lévő ügyet át kell adnia nemzeti bíróságoknak.

Gyümölcsdiéta

Milorad Dodik boszniai szerb miniszterelnök közölte, kérni fogja Miroslav Lajcaktól, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottjától, hogy adja vissza a Karadzic család tagjainak mozgásszabadságát. Az egykori politikus hozzátartozóitól, arra hivatkozva, hogy ne segíthessék a bujkálót, hónapokkal ezelőtt bírói döntés nélkül, a főmegbízott utasítására elvették a határátlépésre jogosító okmányaikat, és olyan ideiglenes iratokat kaptak, amelyekkel csak Boszniában mozoghatnak. Dodik szerint Karadzic elfogásával megszűnt az az ok, amely miatt korlátozni kell család mozgását, és lehetővé kell tenni, hogy hozzátartozói még a kiadatás előtt meglátogassák Karadzicot belgrádi börtönében.

Testvére, Luka szerint 2-3 éve élhetett Belgrádban Radovan Karadzic, ám családtagjaival több mint egy évtizede nem tartotta a kapcsolatot - írja a Washington Post.

Luka Karadzic arról is tájékoztatta a szerb sajtót, hogy testvére elégedett azzal, ahogy a börtönben bánnak vele. Tagadta, hogy éhségsztrájkot folytatna, miként az több híradásban szerepelt. Szerinte a félreértést fivére egyéni táplálkozási szokása okozta. Radovan Karadzic rendszeres időközönként néhány napos víz- és gyümölcsdiétát tart, majd visszatér a normális táplálkozáshoz.

Guru és Mikulás

Azon, hogy a nagy szakállú természetgyógyász ki is volt valójában, több újabb keletű ismerőse is meglepődött. Például annak az újságnak - Zdrav Zivot (Egészséges élet) - a főszerkesztője, amelybe időnként egy-egy cikket is írt a D. D. David néven praktizáló alternatív gyógyító.

Álcája - amely a New York Times részben egy guruhoz, részben a Mikuláshoz hasonlít - annyira hiteles volt, hogy még a belgrádi Vreme évek óta háborús bűnökkel foglalkozó újságírója, Dejan Anastasijevic is azt mondta, nem ismerte fel volna az utcán, "talán, ha velem szemben ül, és váltunk pár szót". A Washington Post szerint még a Karadzic segítőit figyelő és kereső szerb titkosszolgálatnak is nehezére esett azonosítani a férfit, amikor végre látókörükbe került. Amikor elfogták, állítólag éppen 10 napos vakációra készülődött egy gyógyfürdőbe.

Egy, Karadzicot még a háborús időkből ismerő, névtelenül nyilatkozó barátja szerint egyedül csak hangja alapján lehetett volna felismerni a volt boszniai vezetőt. Szerinte a hatóságok fülest kaptak hollétéről, bár az utóbbi időben Karadzic "kommunikációs hibát követett el". Hogy ez utóbbin mit értett, azt nem részletezte - írja a New York Times.

Honlapja foglalkoztatta

"Idős korához képest sok minden érdekelte" - mondta róla az ugyancsak az Egészséges Életnek író 28 éves Maja Djelic, aki gyakran kávézott együtt Karadzictyal, miközben akupunktúráról és az internetről beszélgettek, a belgrádi belvárosban lévő Bibliotek kávézóban. A nő szerint Karadzicot nagyon foglalkoztatta, hogyan fejleszthetné honlapját.

"Amikor bemutatták, azt mondta, 'dr. Dabic vagyok, de hívjon csak Davidnek'" - elevenítette fel a New York Timesnak a nő, aki utoljára tavaly novemberben találkozott az általa csak dr. Davidként emlegetett Karadzictyal. "Nagyon barátáságos és nagyon nyitott volt, és jól megtalálta a hangot az emberekkel." A nő szerint Karadzicnak nem volt boszniai akcentusa, és számára úgy tűnt, hogy a kis helyi alternatív gyógyító közösség értékes tagja, fel sem merült benne, hogy ő állt aki a srebrenicai vérengzés és a véres szarajevói ostrom mögött. "Még mindig alig hiszem el, hogy ugyanarról a személyről van szó" - idézte az amerikai lap.

Az egyelőre nem ismert, hogy - mint hágai ügyészek gyanítják - a belgrádi hatóságoknak volt-e információjuk arról, hogy hol rejtőzött, és csak a megfelelő pillanatra vártak, hogy elfogják. A múlt héten az EU békefenntartói átkutatták Karadzic felesége, Ljiljana belgrádi lakását, de az elmúlt hetekben a volt vezető több ismert támogatójánál is jártak. Hétfőn délutántól órákon keresztül követték Karadzicot a rendőrök, mielőtt este lecsaptak volna rá.

A Washington Post ugyanakkor védőügyvédjére hivatkozva idézte Karadzicot, aki azt állította, hogy már múlt pénteken elfogták, csak hírzárlatot rendeltek el az ügyben.

Gyors per várható

Valószínűleg a Radovan Karadzic elleni per gyors lezárására törekednek majd a Nemzetközi Törvényszék (NT) ügyészei. Az eljárás gyors és hatékony lefolytatására ösztönzi a főügyész hivatalát az, hogy néhány év múlva lejár a törvényszék megbízatása - közölte Avril McDonald, a Groningeni Egyetem tanára, a hágai perek szakértője, aki szerint "legfeljebb egy évre lesz szükség a perhez". Serge Brammertz, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében eljáró törvényszék főügyésze és munkatársai várhatóan elejét akarják venni annak, hogy maratoni hosszúságúra nyúljon az eljárás, ahogy az Slobodan Milosevic esetében történt. A szintén háborús bűnök vádjával bíróság elé állított volt jugoszláv elnök perének ötödik évében, börtönben hunyt el két éve márciusban. A per éves költségei időnként a 270 millió dollárt is meghaladták.

Az 1993-ban létrehozott NT-nek elvileg 2010-ben be kell fejeznie működését, de Karadzic letartóztatása után, valamint abban a reményben, hogy az utolsó még szökésben lévő fontos vádlott, Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot is sikerül elfogni, csaknem bizonyos, hogy meghosszabbítják a megbízatását. A per hosszát az is befolyásolhatja, hogy mely vádakra helyezik a hangsúlyt az ügyészek, és hogy a volt boszniai szerb elnök elláthatja-e majd saját védelmét - mondta Richard Dicker, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet nemzetközi törvénykezési részlegének igazgatója.