Chávez orosz csapatokat hívna országába

Vágólapra másolva!
Behívná az orosz fegyveres erőket Venezuelába Hugo Chávez. Az ötlet Oroszország számára lehetőséget teremtene arra, hogy némileg kiegyenlítse, a Moszkva szerint az amerikai rakétapajzs miatt megbillent egyensúlyt. Az  USA-val ellenséges Venezuela hatalmas mennyiségben vásárol orosz fegyvereket.
Vágólapra másolva!

Oroszország létesítsen katonai támaszpontokat Venezuela területén - ajánlotta fel a lehetőséget moszkvai látogatásán Hugo Chávez. "Oroszországnak sok lehetősége van arra, hogy helyzetbe hozza magát a világban. Ha az orosz fegyveres erők bázisokat szeretnének létrehozni Venezuelában, szívesen látjuk őket" - mondta kedden este Chávez az Interfax hírügynökség jelentése szerint.

Az Egyesült Államok és Oroszország viszonya az utóbbi időben feszültté vált az USA tervezett rakétavédelmi rendszere miatt. Az orosz kormány ugyanis fenyegetésként értékeli, hogy Lengyelországba rakétabázist, és Csehországba pedig radarállomást telepítenének. Oroszország katonai ellenlépéseket helyezett kilátásba, ezek közt felmerült annak a lehetősége is, hogy bombázó repülőgépeket telepítenének Kubába. Az USA-val ellenséges Venezuela, orosz szempontból majdnem olyan kedvező lehet, mint a karibi szigetország.

Chávez moszkvai látogatásán bejelentette azt is, hogy országa az elkövetkező években jelentős összegeket kíván hadseregének modernizálására költeni. Venezuela az orosz hadiipar egyik legnagyobb vevőjének számít Latin-Amerikában, eddig körülbelül négymilliárd dollárt költöttek orosz fegyverek beszerzésére.