Vágólapra másolva!
Radovan Karadzic elfogása miatt tüntettek Belgrádban, a szerb főváros központjában összegyűlt fiatalok összecsaptak a rendőrökkel. A Szerb Radikális Párt méltatta a tizenhárom éven át bujkáló politikust, akinek őrizetbe vétele szülőfalujában ellentétes érzéseket keltett.
Vágólapra másolva!

Tüntetés kezdődött Belgrádban kedden Radovan Karadzic elfogása miatt. Valamivel öt óra után több tucat, főleg fiatal gyűlt össze a szerb főváros központjában, a csoportosuláshoz hamarosan csatlakozott Luka Karadzic, a volt boszniai szerb vezető Szerbiában élő testvére, és Aleksandar Vucic, a Szerb Radikális Párt főtitkára is.

A rendőrség lezárta a Belgrád szívében lévő Trg Republikét (Köztársaság teret), a tiltakozók azonban összetűztek velük, és az utcai teraszokról elhozott székeket, valamint petárdákat dobáltak a rendőrökre. Több kiállított szobrot összetörtek, és azt skandálták, "Árulás!, Usztasák!" Ugyanitt már volt egy tüntetés keddre virradóra azt követően, hogy híre ment a volt boszniai szerb vezető elfogásának, ezt a rendőrség feloszlatta.

A volt boszniai szerb elnök nem háborús bűnös, hanem olyan ember, aki népét és a boszniai Szerb Köztársaságot védve méltán vált mitikus, legendás személyiséggé - jelentette ki kedden Szerb Radikális Párt hazai vezetője, Tomislav Nikolic alelnök, aki a szerb történelem súlyos napjának nevezte Karadzic elfogását. A hágai Nemzetközi Törvényszék előtt álló Vojislav Seselj pártelnök helyettese szerint Karadzic a népéért hozott áldozatot, most pedig őt áldozzák fel.

A belgrádi kormány kedd délutánig nem adott ki állásfoglalást Karadzic elfogásáról, Boris Tadic államfő is hallgatott, csak pártja tudatta közleményben: a letartóztatással Szerbia igazolta, hogy kész felkutatni minden háborús bűnökkel vádolt személyt.

Karadzic szülőfalujában, a Montenegró északnyugati részében fekvő Petnicában ellentétes érzéseket keltett a háborús- és emberiség elleni bűncselekményekkel vádolt politikus kézre kerítése. Több unokatestvére él jelenleg is a faluban, de többségük nem akart nyilatkozni. "Öngyilkosságot kellett volna elkövetnie, hogy ne jusson a kezükre, de nem tudta megtenni, és a mieink (a szerbek) elárulták őt" - mondta Dusa Karadzic, az egyik unokanővére. A helybeliek sem szívesen kommentálták a történteket, egy férfi ezt azzal indokolta: akik támogatják Karadzicot, azt hitték, hogy soha nem fogják el, akik pedig bűnözőnek tartják, nem akarnak belekeveredni.

Több mint egy évtizedes bujkálás után Szerbiában fogták el hétfőn Radovan Karadzicot, akit háborús-, és emberiség elleni bűncselekményekkel vádolnak, így őt - valamint a hadsereg akkori vezérkari főnökét, a még mindig szökésben lévő Ratko Mladicot - tartják felelősnek a kelet-boszniai srebrenicai népirtásért. Az egykori boszniai szerb vezető a szerb fővárosban élt Dragan Drabic név alatt, és egy klinikán dolgozott, ahol alternatív gyógymódokkal kezelt betegeket. Álcázta magát, hosszú fehér szakállat növesztett, így gyakorlatilag nem lehetett felismerni. Karadzicot várhatóan átadják a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.