Lelepleztek egy géndoppingot áruló kínait

Vágólapra másolva!
Teljesítménynövelésre alkalmas őssejtes génkezelést ajánl fel egy kínai orvos egy magát edzőnek kiadó riporternek egy rejtett kamerával készített felvételen, amelyet pár napja mutatott be az egyik német televízió. A kínai orvos szerint az eljárás biztonságos, és mindössze pár millió forintnak megfelelő összegbe kerül, a doppingellenes szakemberek viszont már azon ledöbbentek, hogy a géndopping már ilyen egyszerűen elérhető.
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik a pekingi olimpia, ezért különösen megdöbbentette a doppingellenes szakértőket az a német televízióban bemutatott riport, amely szerint lehetséges a géndopping Kínában. Az ARD televíziós csatornán sugárzott filmben egy meg nem nevezett kínai kórház génkezelésekkel foglalkozó osztályának orvosa őssejt-kezelést ajánlott a magát amerikai edzőnek kiadó riporternek. A rejtett kamerával készült felvételen a kínaiul beszélő, kitakart arcú doktor a beavatkozásért 24 ezer dollárt - valamivel több mint 3,5 millió forintot - kért - számolt be a filmről az AP hírügynökség.

Az edző szerepét játszó riporter azt mondta, egyik úszója számára keresett génkezelést, mire a doktor azzal biztatta, hogy - bár náluk még nem foglalkoztak sportolókkal - az eljárás lehetséges és teljesen biztonságos. "Megnöveli a tüdőfunkciókat, és az őssejtek a véráramba kerülve erősítik a szerveket" - mondta a kínai orvos, aki szerint mindössze két hetet vesz igénybe a kezelés, ezalatt négy alkalommal intravénás injekcióban 40 millió őssejtet, vagy akár a dupláját is képes beadni. "Képességnövelő hormonokat is használunk, de azzal óvatosnak kell lenni, mert szerepelnek a doppinglistákon" - tette hozzá.

A riport azzal is foglalkozott, hogy kínai gyógyszercégek hajlandók szteroidok és EPO előállítására. (EPO-nak hívják a vesében termelődő erythropoietin mesterséges változatát, amely oxigéntárolásra és -szállításra gyakorolt hatása miatt teljesítménynövelő doppingszerként is működik.) A hétfői filmben nem mutattak be bizonyítékokat arra nézve, hogy sportolóknál alkalmaztak volna géndoppingot, de a doppingellenes felügyelőket már az megdöbbentette, hogy az eljárás ennyire könnyedén elérhető. "Ez felülmúlja a legrosszabb elképzeléseimet" - mondta Patrick Diel, a kölni doppingellenes központ munkatársa.

Az úgynevezett géndoppingnál a sportolóknak már a tulajdonságaival tudnak manipulálni az erre kapható orvosok. Az [origo] nemrég megjelent, doppinggal foglalkozó cikkében a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, Tiszeker Ágnes azt mondta, reméli, hogy ez csak a jövő doppingszere, hozzátéve, hogy Németországban nemrég lefoglalták egy lebukott sportorvos laptopját, amelyben voltak utalások a géndopping használatára.

Bakanek György, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportorvosi bizottságának tagja viszont azt mondta, már több mint tíz éve is látott olyan egereket és patkányokat az Egyesült Államokban, amelyek olyan injekciót kaptak, hogy soha nem fáradtak el, az izomtömegük látványosan megnőtt, és megtízszereződött a teljesítményük. A Doppingellenes Világszövetség (WADA) két konferenciát is rendezett, ahol a géndopping kimutathatóságát kutatták, egyelőre sikertelenül.