Razzián gyűjtötte be a Fatah híveit a Hamász

Vágólapra másolva!
Tömegével vettek őrizetbe Fatah aktivistákat a Gázai övezetben a Hamász palesztin mozgalom biztonsági emberei. A kiterjedt válaszlépés volt, a Hamász a szervezetet hibáztatja egy pénteki merényletért, de ezt a Fatah visszautasította.
Vágólapra másolva!

A Fatah palesztin szervezet több mint 160 tagját, illetve hívét vették őrizetbe a Hamász palesztin iszlamista mozgalom biztonsági emberei szombaton a Gázai övezetben. A Hamász emberei ellenőrzőpontokat állítottak föl, és átkutattak számos házat, illetve a Fatahhoz közel álló több tucatnyi intézményt és irodát. Razziát tartottak a Mahmúd Abbász palesztin elnök alá tartozó WAFA hírügynökségnél is.

Összesen 162 Fatah-aktivistát vettek őrizetbe, köztük a szervezet két magas beosztású tagját. Bekísérték az ARD német televízió egyik operatőrét is, aki korábban a Fatah egyik ifjúsági szervezetének volt a tagja. A kiterjedt razzia válaszlépés volt arra a péntek esti robbantásra, amelyben életét vesztette öt Hamász-tag és egy hatéves kislány a Gázai övezetben.

A Hamász a Fatahot tette felelőssé a merényletért. A Fatah azonban állítja, nincs közük a robbantáshoz, az a Hamászon belüli különféle csoportok közötti viszályra vezethető vissza. Egy eddig ismeretlen - magát a Fatahhoz kapcsolódónak mondó - szervezet, az al-Auda Brigádok jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, de semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá ezt.

A Hamász tavaly júniusban fegyverrel magához ragadta a hatalmat a Gázai övezetben, kiszorítva onnan a Fatah híveit. Az utóbbi élén álló Abbász elnök ezután felmentette a kormány Hamász-párti miniszterelnökét, és új, mérsékeltnek tekintett személyekből álló kormányt nevezett ki, amelynek uralma azonban a másik palesztin területre, Ciszjordániára korlátozódik. A két szervezet képviselői az elmúlt időszakban többször is tárgyalóasztalhoz ültek egymással, hogy kiutat találjanak a belpolitikai válságból.