Robbanó palackok lyukaszthatták ki a repülőt

Vágólapra másolva!
Elsősegélynyújtó oxigénpalackok felrobbanása okozhatta a háromméteres lyukat a Qantas légitársaság utasszállító gépének törzsén - feltételezik az ausztrál légi közlekedési hatóság szakértői. A gép pénteken hajtott végre kényszerleszállást 365 utassal a fedélzetén.
Vágólapra másolva!

Ausztrál szakértők feltételezik, hogy oxigénpalackok robbantak fel a csomagtérben, és ez okozhatta a hatalmas lyukat a Qantas légitársaság utasszállító gépén - közölte vasárnap egy légi közlekedési illetékes.

Az ausztrál légitársaság Boeing-747 típusú gépe 365 utassal és legénységgel a fedélzetén Hongkongból Melbourne-be tartott pénteken, amikor 8800 méteres magasságban robbanás történt, és háromméteres lyuk keletkezett a gép törzsén. 6000 méteres süllyedés után a gép kényszerleszállást hajtott végre a Fülöp-szigeteki főváros, Manila repülőterén.

Az ausztrál polgári légi közlekedési hatóságok vasárnap utasítást adtak a Qantas Boeing 747 típusú gépein lévő valamennyi oxigénpalack átvizsgálására. Manilában az ausztrál közlekedésbiztonsági iroda nyomozói közölték, hogy nem találtak robbanóanyagra utaló nyomokat a repülőgépen, illetve az utasok csomagjaiban.

Neville Blyth, az iroda vezető nyomozója közölte: a gép egyik oxigénpalackjának nyoma veszett, de egyelőre nem kívánt arról beszélni, hogy az okozta volna a balesetet.

Két elsősegélynyújtó oxigénpalack is van körülbelül azon a részen, ahol a lyuk keletkezett - mondta Peter Gibson, az ausztrál légi közlekedési hatóság szóvivője. "Egyelőre nem állíthatjuk biztosan, hogy ez volt az incidens oka (...) de egyértelműen ez az egyik fontos irány, amelyben folyik a vizsgálat" - tette hozzá Gibson. Az elsődleges jelentést várhatóan harminc napon belül teszik közzé.