Százakat evakuálnak erdőtűz miatt Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Kétezer otthont fenyeget az egyre terjedő erdőtűz Kaliforniában. Az oltás közben egy tűzoltó életét vesztette, ő már a harmadik halálos áldozata a június 21-e óta pusztító tűznek.
Vágólapra másolva!

Erdőtűz miatt több száz embert kellett kitelepíteni otthonából a kaliforniai Yosemite Nemzeti Park közelében. Daniel Berlant, a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal szóvivője közölte, hogy csak szombaton a reggeltől estig tartó időszakban tizenhatszorosára - 405 hektárról 6475 hektárra - emelkedett a tűzvész által sújtott területek nagysága. A lángok a Merced folyó mindkét partján pusztítanak. A tűzoltóság becslése szerint kétezer lakóházat fenyegetnek a tüzek.

A Kalifornia középső részén elterülő Yosemite Nemzeti Park közelében kiürített 170 ház többsége Midpines városkában - a park nyugati bejáratához vezető 140-es főút mentén fekvő legfontosabb turisztikai céltelepülésen - található. A tűzoltóság több kis környező település lakosait is felszólította, hogy készüljenek fel az evakuálásra, mert nagy a valószínűsége annak, hogy a következő hetekben nem sikerül megfékezni a lángok terjedését.

Eközben Észak-Kaliforniában újabb tűzoltó vesztette életét szolgálatteljesítés közben. A 18 éves Andrew Jackson Palmerre rádőlt egy fa, és kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe. A június 21-e óta pusztító erdőtüzek már három tűzoltó életét követelték, mintegy háromszázan pedig megsérültek.

Az utóbbi öt hét alatt közel félmillió hektárnyi erdő semmisült meg, és főleg Kalifornia északi, illetve középső részén kellett emberek tízezreit kitelepíteni. A legnehezebb pillanatokban 25 ezer tűzoltó küzdött a lángokkal: a kaliforniaiak segítséget kaptak az Egyesült Államok 41 államából, Kanadából, Görögországból, Ausztráliából, Új-Zélandról és Mexikóból.

Kalifornia hatóságai szerint soha ennyi erdőtűz nem pusztított még az államban: júniusban egyidejűleg több mint kétezer helyen lobbantak fel a lángok, és közel háromszáz gócpontot még nem sikerült felszámolni.