Elítélték a Siemens-botrány egyik vádlottját

Vágólapra másolva!
49 rendbeli hivatali visszaélésért marasztalta el a bíróság Reinhard Siekaczeket a Siemens konszern egyik menedzserét. Siekaczek beismerte, hogy fiktív cégeken keresztül mintegy 50 millió eurót tettek ki korrupciós célokkal. Ez az első ítélet az 1,3 milliárd eurós Siemens-botrányban, amelyben többek közt a konszern volt elnökét is megvádolták.
Vágólapra másolva!

Kétévi felfüggesztett szabadságvesztésre és 108 ezer euró pénzbüntetésre ítélte hétfőn egy müncheni bíróság a Siemens konszern egyik menedzserét. Az 57 éves Reinhard Siekaczeket 49 rendbeli hivatali visszaélésben marasztalta el a bíróság, amely bizonyítva látta az ügyészség vádjait. Eszerint a menedzser fiktív cégeket hozott létre, amelyeknek nagy összegeket utalt át a konszern vagyonából. A pénzeket potenciális megrendelők korrumpálásra fordította, hogy általuk megrendelésekhez juttassa a Siemenst.

Siekaczek az első olyan korábbi, a korrupciós botrányban hivatalosan is vádolt menedzser, akinek ügye bírósági szakaszba jutott. A következő időszakban további tárgyalások várhatók. A vádlott beismerte bűnösségét. Elismerte, hogy az általa végrehajtott, korrupciós célú átutalások mintegy 50 millió eurót tettek ki.

Megfigyelők szerint a korrupciós ügy felgöngyölítése igazán most kezdődik. Több korábbi - és néhány jelenleg is hivatalban lévő - vezető beosztású menedzsert azzal gyanúsítanak, hogy 2000 és 2006 között összesen mintegy 1,3 milliárd eurót utaltak át fekete csatornákon keresztül megvesztegetési célokra. A Siemens jelenlegi elnöke, Peter Löscher - aki egy éve áll a konszern élén - az ügy teljes feltárását ígérte. Azóta minden pénteken egy órán keresztül tájékoztatja az újságírókat a dolgok állásáról.

A müncheni ügyészség állítólag mintegy 300 korábbi és jelenlegi alkalmazott ügyében folytat nyomozást. A korrupciós botrány kapcsán meggyanúsították a konszern korábbi vezetőit, így Heinrich von Pierert, az igazgató tanács, majd a felügyelő bizottság volt elnökét, továbbá Klaus Kleinfeldet, aki 2007-ig Pierer utóda volt az IT élén. Mindketten tagadták, hogy bármilyen információkkal rendelkeztek volna a korrupcióról.