Gyerekeket öltek meg NATO-katonák Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Meghalt két gyermek NATO-katonák lövéseitől Afganisztánban, miután a nemzetközi erők katonái tüzet nyitottak az őket szállító gépkocsira, mert az túl közel ment a katonai konvojhoz. A fegyveres lázadók gyakran használnak robbanószerrel megrakott gépkocsikat támadásaikhoz.
Vágólapra másolva!

Meghalt két gyermek, amikor NATO-katonák támadástól tartva rálőttek egy gépkocsira Afganisztán déli részén - közölte hétfőn katonai szövetség. Az incidens Kandahár tartományban történt. A NATO közleménye szerint a katonák azután nyitottak tüzet, hogy a konvojuk mögött haladó autó sofőrje többszöri felszólítás ellenére sem tartotta be a biztonsági okból előírt követési távolságot.

Afganisztáni fegyveres lázadók gyakran használnak robbanószerrel megrakott gépkocsikat támadásaikhoz. Az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF), amelynek a vezetését a NATO látja el, sajnálatának adott hangot a "szükségtelen baleset" miatt. Az ISAF szerint a sofőr könnyelmű magatartására vezethető vissza az incidens. Szombaton négy civil halt meg a Kandahárral szomszédos Helmand tartományban egy hasonló esetben.

Afgán és ENSZ-illetékesek is figyelmeztették korábban a nemzetközi erőket: akadályozzák meg, hogy műveleteik civil áldozatokat is szedjenek. Ártatlan emberek halála aláássa az afgán kormány és a külföldi csapatok támogatottságát. A NATO parancsnokai szerint a szövetség csapatai minden ésszerű óvintézkedést megtesznek, de a felkelők veszélyeztetik a civilek életét.