18 ezer forintot gombol le az európaiakról az USA

Vágólapra másolva!
Az Európából az USA-ba vízum nélkül utazók adatait elektronikus úton akarják begyűjteni az amerikai hatóságok - írta az EuObserver. Az online regisztrációs űrlap, amelyet hétfőn mutattak be, számos személyes adatot tartalmaz, beleértve az egészségi állapotot is. Az adatok megadásáért ráadásul több mint 18 ezer forintnak megfelelő összeget kell kifizetni.
Vágólapra másolva!

Jackie Bednarz belbiztonsági attasé hétfőn mutatta be azt az elektronikus regisztrációs űrlapot, amelyet minden Európából az Egyesült Államokba vízum nélkül utazónak kötelező kitöltenie. A cél, hogy ez által kiszűrjék az USA által kockázatosnak ítélt személyeket.

Hivatalosan augusztus 1-jétől kezdik az adatok begyűjtését - írta az EUObserver. A teljes eljárás bevezetésének dátuma ugyanakkor 2009. január 12., amikor a beutazást igénylő lapot a gyerekeknek is ki kell tölteniük, még mielőtt a repülőgépük felszállna.

A kötelezettség 15 EU-tagországon - Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és Nagy-Brittannia - kívül vonatkozik Andorrára, Ausztráliára, Bruneire, Izlandra, Japánra, Lichtensteinre, Monacóra, Új-Zélandra, San Marinóra, Szingapúrra és Svájcra.

A rendszer egyrészt kéri ugyanazokat az adatokat, amelyeket most az I-94-es űrlap kitöltésekor meg kell adni, azaz az útlevélben szereplő személyes adatokon kívül számos életrajzi adatot, valamint a mentális és pszichikai egészségre vonatkozó információkat is közölni kell. Nyilatkozni kell droghasználatról és az esetleges bűntetett előéletről is.

Az amerikai hatóságok legkésőbb a beutazás előtt 72 órával nyilváníthatják nem kívánatosnak a beutazni akarókat. Egy nyilatkozat kitöltésével az ember két éven belül akárhányszor beutazhat az Egyesült Államokba - ígérik a hatóságok.

"Ez nem vízum" - nyilatkozta Bednarz az AFP-nek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a jövőben várhatóan még fizetni is kell az adatok megadásáért. A regisztráció fejenként 83 euróba, több mint 18 ezer forintba kerül majd.