Maradnak a békefenntartók Darfúrban

Vágólapra másolva!
Újabb egy évig Dárfúrban maradhatnak az ENSZ és az Afrikai Unió békefenntartói - így döntött az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A kéksisakosok létszámát az év végéig jelentősen növelnék a szudáni tartományban, és most már helikopterekkel is ellátnák az alakulatokat.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) egy évvel meghosszabbította csütörtökön az ENSZ és az Afrikai Unió darfúri békefenntartó alakulatának mandátumát. A nyugat-szudáni Dárfúr tartományban működő alakulat maradását a testület 14 tagja támogatta, az Egyesült Államok tartózkodott.

A BT elutasította azt a dél-afrikai-líbiai javaslatot, hogy felfüggesszék az Omar Haszan el-Besir szudáni elnök ellen, a Dárfúrban elkövetett bűntettek miatt a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) kezdeményezett eljárást.

A békefenntartó alakulat év elején kezdte meg működését Dárfúrban, de egyelőre csak kilencezer kéksisakos van a helyszínen a tervezett 26 ezer helyett. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint az év végéig a kontingens létszáma eléri az eredetileg tervezett 80 százalékát.

A testület felszólította az ENSZ tagállamait, hogy bocsássák végre rendelkezésre a misszió által igényelt 18 szállítóhelikoptert. Több emberi jogi és civil szervezet közös jelentésben nemrég azt állította, hogy a túléléshez elengedhetetlen, legalapvetőbb felszerelések nélkül küldik Darfúrban a békefenntartókat, akiknek ráadásul egy helikopterük sincs. A felszerelés hiánya miatt csapaterősítő vagy csapatmentő akciókat végrehajtani tulajdonképpen lehetetlen.

Szudán legnyugatibb tartományában évek óta folyik véres harc a kormány által támogatott fegyveres csoportok és a lázadók között, a legtöbb támadás a helyi fekete lakosságot érte. Az ENSZ szerint 5 év alatt 300 ezer áldozata volt a vérengzésnek és 2 millió ember kényszerült otthona elhagyására. A szudáni kormány vitatja ezeket az állításokat, szerintük a nyugati országok politikai okból eltúlozzák a darfúri helyzetet. A szudáni kormány azt is tagadja, hogy kapcsolatban állna a fekete lakosságot terrorizáló milíciákkal.