Maradnak a békefenntartók Darfúrban

2008.08.01. 9:00

Újabb egy évig Dárfúrban maradhatnak az ENSZ és az Afrikai Unió békefenntartói - így döntött az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A kéksisakosok létszámát az év végéig jelentősen növelnék a szudáni tartományban, és most már helikopterekkel is ellátnák az alakulatokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) egy évvel meghosszabbította csütörtökön az ENSZ és az Afrikai Unió darfúri békefenntartó alakulatának mandátumát. A nyugat-szudáni Dárfúr tartományban működő alakulat maradását a testület 14 tagja támogatta, az Egyesült Államok tartózkodott.

A BT elutasította azt a dél-afrikai-líbiai javaslatot, hogy felfüggesszék az Omar Haszan el-Besir szudáni elnök ellen, a Dárfúrban elkövetett bűntettek miatt a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) kezdeményezett eljárást.

A békefenntartó alakulat év elején kezdte meg működését Dárfúrban, de egyelőre csak kilencezer kéksisakos van a helyszínen a tervezett 26 ezer helyett. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint az év végéig a kontingens létszáma eléri az eredetileg tervezett 80 százalékát.

A testület felszólította az ENSZ tagállamait, hogy bocsássák végre rendelkezésre a misszió által igényelt 18 szállítóhelikoptert. Több emberi jogi és civil szervezet közös jelentésben nemrég azt állította, hogy a túléléshez elengedhetetlen, legalapvetőbb felszerelések nélkül küldik Darfúrban a békefenntartókat, akiknek ráadásul egy helikopterük sincs. A felszerelés hiánya miatt csapaterősítő vagy csapatmentő akciókat végrehajtani tulajdonképpen lehetetlen.

Szudán legnyugatibb tartományában évek óta folyik véres harc a kormány által támogatott fegyveres csoportok és a lázadók között, a legtöbb támadás a helyi fekete lakosságot érte. Az ENSZ szerint 5 év alatt 300 ezer áldozata volt a vérengzésnek és 2 millió ember kényszerült otthona elhagyására. A szudáni kormány vitatja ezeket az állításokat, szerintük a nyugati országok politikai okból eltúlozzák a darfúri helyzetet. A szudáni kormány azt is tagadja, hogy kapcsolatban állna a fekete lakosságot terrorizáló milíciákkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK