Budapesten húzza meg magát egy körözött ír

Vágólapra másolva!
Videokapcsolaton keresztül Budapestről fog tanúvallomást tenni egy ír ügyvéd, akit Írországban egy korábbi ügye miatt köröznek. Mivel egy általa képviselt cég perében szükség van a vallomására, az ír legfelsőbb bíróság úgy döntött: nem kell hazajönnie, Magyarországról is bekapcsolódhat az eljárásba a technika segítségével. Az ügyvéd esetét érdekessé teszi, hogy eközben Magyarország hiába próbálja elérni egy halálos gázolásért elítélt ír férfi kiadatását.
Vágólapra másolva!

Az ír legfelsőbb bíróság belegyezett abba, hogy Michael Lynn ír ügyvéd videokapcsolaton keresztül Magyarországról tegyen tanúvallomást egy korábbi ügyfelének ügyében. Ezzel a módszerrel a jogász anélkül tudna tanúvallomást tenni, hogy vissza kellene térnie Írországba, ahol azonnal letartóztatnák. Az ügyvéd ellen ugyanis a bíróság megsértése miatt folyamatban van egy eljárás - írja az Irish Times.

A döntést az eljáró bíró azzal indokolta, hogy - bár sokkal jobb lenne, ha Lynn személyesen tanúskodna - igazságtalan lenne, és aránytalan sérelemmel járna az ügyben érintett Cunningham csoportra nézve, ha nem járulnának hozzá a videokapcsolaton keresztüli bizonyítékszolgáltatásba - derül ki az ír lap cikkéből.

Az ír hatóságok által keresett ügyvéd az elmúlt hónapokban Magyarországon, Bulgáriában és Portugáliában tartózkodott - írja az Irish Times, amely szerint Lynn nem hajlandó visszatérni, de abba belegyezett, hogy Budapestről létesített videokapcsolaton keresztül vallomást tesz, erre várhatóan október 7-én kerülne sor.

A Cunningham cég tulajdonosa egy a vállalat ellen indított csődeljárás miatt perelt be egy bankot. Ebben az eljárásban van szüksége Lynnre, aki a csődeljárás előtt képviselte a céget. Ennek ellenére az alperes azzal érvelt, hogy az ügyvéd meghallgatására nincs szükség, mert nem szolgálhat releváns információkkal.

A Cunningham csoport vezetője viszont a filmrendező Roman Polanski esetét hozta példaként, aki korábban szintén videón keresztül Párizsból vett részt egy eljárásban, mert attól félt, hogy ha Londonba megy, letartóztatják és kiadják az Egyesült Államoknak, ahol egy fiatalkorú lány megrontása miatt 1977 óta körözik. A bíró szerint a mostani eset teljesen más, hiszen Lynn csak az ügy tanúja, de beleegyezett a külföldön tett vallomástételbe.

A magát Magyarországon meghúzó ír ügyvéd esete azért is érdekes, mert az utóbbi hónapokban többször is foglalkozott a sajtó egy olyan ír férfinak az ügyével, akit viszont a magyar hatóságok köröznek, de hiába kérik a kiadatását. Az ír legfelsőbb bíróság idén márciusban döntött úgy, hogy nem kell kiadni Magyarországnak azt az ír állampolgárt, aki még 2000-ben Leányfalun halálra gázolt autójával két gyereket.

A Pest Megyei Bíróság jogerős, letöltendő szabadságvesztést kiszabó ítélete ellenére a magyar állam hiába kérte az ír kiadását, a bíróság úgy találta, hogy a férfi nem szökevény, így nem kell visszatérnie a büntetés letöltésére, és Írországban sem indítanak ellene másik eljárást.